Hieronder vind je een overzicht van de lesmaterialen voor het speciaal onderwijs. Per lespakket staat beschreven of het materiaal bruikbaar is voor het speciaal basisonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs of allebei.
Programma Smaaklessen en Smaakmissies
Smaaklessen is hét effectieve lesprogramma over eten en smaak voor kinderen op de basisschool. Echt zien, ruiken, voelen en proeven van eten staat centraal. Dit betekent dat je voor vrijwel alle lessen een aantal echte voedingsmiddelen nodig hebt die je zelf moet aanschaffen. Smaaklessen wordt daarnaast aangevuld met verdiepende interactieve lesmodules over de herkomst van de diverse voedselproductgroepen: de Smaakmissies. Er zijn negen Smaakmissies beschikbaar. Elke Smaakmissie bestaat uit een introductie van de missie, lessen in de klas, een excursie naar een productiebedrijf, een huiswerkopdracht in de winkel en een kookopdracht.
- Doelgroep: sbo.
- Kosten: gratis.
- RIVM erkende interventies.
- Aanbieder: Wageningen University & Research (WUR)
- Zowel Smaaklessen als de Smaakmissies vind je hier.
Programma Groentjessoep
Met het programma Groentjessoep proeven kinderen heel veel verschillende groente en leren ze op een leuke en praktische manier waarom groente gezond is. Kinderen krijgen bovenop hun meegebrachte school lunch minimaal een keer per week – het liefst gedurende het hele schooljaar – een beker verse en gezonde groentesoep. Tegelijkertijd leren ze meer over de groente waar de soep van gemaakt is.
- Doelgroep: sbo.
- RIVM erkende interventie.
- Kosten: De kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid kinderen en de lengte van de periode dat je met Groentjessoep aan de slag gaat. Neem contact op voor een offerte.
- Duur: De minimale afname van Groentjessoep is 8 weken (een periode tussen twee schoolvakanties in).
- Meer informatie over Groentjessoep vind je hier.
GrowWizzKid
Uitgangspunt van GrowWizzKid is het meerlaagsteeltsysteem. Hiermee worden scholen uitgedaagd op eigen wijze inhoud te geven aan lessen en deze te integreren passend bij hun identiteit en beleid. Voedselvaardigheid en herkomst van (gezonde) voeding worden onder andere ingezet bij onderzoeken en ontwerpen. Hierdoor kan betekenisvol leren vanuit een veelomvattend thema worden toegepast.
- Onderwijstype: sbo, vso
- RIVM erkende interventie.
- Prijs op aanvraag.
- Meer informatie over GrowWizzKid vind je hier.
EU-Schoolfruit
Ieder jaar kunnen scholen zich in september inschrijven voor de EU-Schoolfruit regeling. Ongeveer 3000 scholen kunnen uiteindelijk meedoen. Vervolgens ontvangt de school 20 weken lang, van november t/m april, iedere week drie porties groente/fruit per leerling. Hierbij hoort ook ondersteunend lesmateriaal. Het geven van de EU-Schoolfruitles en een korte lesactiviteit is verplicht.
- Doelgroep: sbo, vso
- Gratis lesmateriaal.
- Aanbieder; Wageningen University & Research (WUR)
- Meer informatie over EU-Schoolfruit vind je hier.
Programma Krachtvoer
Krachtvoer helpt leerlingen gezond te leven en in het bijzonder gezonde voedingskeuzes te maken op de thema’s fruit, snacken en drinken. Ook is er aandacht voor ontbijt en duurzaamheid. Zet het lesprogramma in om met de Gezonde School-aanpak te starten, deze te intensiveren of te verbreden en behaal het themacerticaat voeding.
- Onderwijstype: vso
- Gratis lesmateriaal
- Meer informatie.
Programma Groentuh
Bij het programma Groentuh staat het leren kweken en eten van verse groente centraal staat. Door een deel van het schoolplein (max. 100m2) te ‘vergroenten’ met moestuinen, natuurlijke elementen en het planten van (eetbaar) groen wordt een compacte, aantrekkelijke plek gerealiseerd waar getuinierd, gespeeld en geleerd wordt. Groentuh is inzetbaar in heel Nederland.
- Doelgroep: alle groepen van het sbo.
- Tot stand gekomen dankzij financiële steun vanuit Jong Leren Eten.
- Kosten: per school en locatie afhankelijk van de wensen en grootte. In Rotterdam waren de gemiddelde kosten per locatie ongeveer 10.000 euro.
- Duur: 2 jaar.
- Meer informatie: www.buurtlab.nl
Lees hier het verhaal van SBO De Koppeling in Rotterdam die aan de slag ging met Groentuh.
Basislesprogramma Healthy Heroes
De lesmethode biedt interactieve lessen aan op scholen om enerzijds spelenderwijs leerlingen na te laten denken over hun eigen gedrag, leefstijl en gewoontes en anderzijds kennis aan te leren en vaardigheden te ontwikkelen over voedsel en voedselbereiding in de breedste zin van het woord. Dit is een lesmethode waarbij een gastdocent of (door ons opgeleide) leerkracht de les verzorgt. De lessen zijn gebaseerd op de thema’s: Ontbijt en brood, Groente, Fruit, Tussendoortjes, Drinken en Etiketten lezen.
- Doelgroep: sbo, vso.
- Aanbieder: Stichting Healthy Heroes Nederland.
- Meer informatie vind je hier.