Weet Wat Je Eet
Weet wat je eet is een digitaal lespakket bestaande uit 10 online lessen. Inclusief de speciale les ‘Kaap de keuken’, waarin we leerlingen uitdagen thuis te koken. Het pakket sluit aan op de kerndoelen van vmbo, havo, vwo en mbo. Docenten kunnen zelf kiezen welke lessen de leerlingen volgen en of ze dat thuis of op school doen. Voor alle lessen is er een (optionele) klassikale terugkoppeling. Al op meer dan duizend scholen hebben met Weet wat je eet leerlingen of studenten bewust gemaakt van gezond, veilig en duurzaam eten.
- Onderwijstype: praktijkgericht onderwijs, vmbo basis/kader, TL, havo, vwo en MBO
- Klas: alle jaren, maar docenten zetten het lespakket meestal in in de tweede klas.
- Wordt ingezet bij de schoolvakken Biologie, Zorg & Welzijn, Verzorging, Burgerschap (MBO), Lichamelijke Opvoeding of bij kooklessen.
- Gratis lespakket.
- Sluit goed aan op de Gezonde Schoolkantine.
- Meer informatie over dit lesprogramma.
Krachtvoer
Krachtvoer helpt leerlingen gezond te leven en in het bijzonder gezonde voedingskeuzes te maken op de thema’s fruit, snacken en drinken. Ook is er aandacht voor ontbijt en duurzaamheid. Zet het lesprogramma in om met de Gezonde School-aanpak te starten, deze te intensiveren of te verbreden en behaal het themacerticaat voeding.
- Onderwijstype: vmbo basis/kader, TL
- Klassen: 1 en 2
- Gratis lesmateriaal
- Meer informatie over Krachtvoer.
Educatief Programma Floriade
De voedselkeuzes die we elke dag maken, hebben een grote impact op onze eigen gezondheid en op onze leefomgeving. Maar wat eten we dan in 2050? En hoe krijgen we het voor elkaar dat we onze ingesleten eetgewoontes veranderen? Ga aan de slag met een actueel voedingvraagstuk uit het Educatief Programma Floriade. Door hieraan deel te nemen maken leerlingen en docenten kennis met de UNESCO methode ‘Leren voor Duurzame Ontwikkeling’. Daarbij leren leerlingen actief kennis verwerven en deze gebruiken voor het oplossen van authentieke vraagstukken. De Sustainable Development Goals (SDG's) vormen hierbij een kader.
- Onderwijstype: onder- en bovenbouw van vmbo, havo en vwo.
- Gratis lesmateriaal.
- Meer informatie: EP-Floriade
GrowWizzKid
Uitgangspunt van GrowWizzKid is het meerlaagsteeltsysteem. Hiermee worden scholen uitgedaagd op eigen wijze inhoud te geven aan lessen en deze te integreren passend bij hun identiteit en beleid. Voedselvaardigheid en herkomst van (gezonde) voeding worden onder andere ingezet bij onderzoeken en ontwerpen. Hierdoor kan betekenisvol leren vanuit een veelomvattend thema worden toegepast.
- Onderwijstype: alle niveaus van het VO, maar je ziet het regelmatig terugkomen binnen het Technasium, VSO en VMBO.
- Prijs op aanvraag.
- De Lekker naar Buiten!-bijdrage kan worden ingezet bij aanschaf van GrowWizzKid.
- Meer informatie over GrowWizzKid.
Skills4Life
Skills4Life is een multidisciplinair programma voor jongeren tussen de 12 en de 19 jaar met overgewicht. Om de jongeren voor de daadwerkelijke interventie te selecteren, wordt gestart d.m.v. het leerlingvolgsysteem Stimuliz. Met Stimuliz worden lengte, gewicht, motoriek en eventueel fitheid en sportdeelname van leerlingen getest.
- Onderwijstype: vmbo basis/kader, TL, havo en vwo.
- Klas: 1 t/m 6.
- Schoolvak: lichamelijke opvoeding (LO)
- Prijs op aanvraag.
- Meer informatie over Skills4Life.
Voedselverspilling
We verzamelden alle lesmaterialen rond voedselverspilling in een handige infographic: Werken rond andere voedsel gerelateerde thema's | Jong Leren Eten
Lesinspiratie
Wil je een keer extra aandacht besteden aan voeding in je les? Deze pagina van het Voedingscentrum geeft je een goed overzicht.
Profielwerkstukken
Op deze pagina met onderwerpen voor het profielwerkstuk over voeding vind je allerlei onderwerpen die leuk kunnen zijn voor het profielwerkstuk. Bijvoorbeeld over voedingswetenschap, het microbioom, vegetarisch eten of acrylamide.