Lokaal educatie aanbod Friesland

In Friesland wordt er op verschillende manieren gewerkt aan een sterk lokaal netwerk rond voedseleducatie. Om leerkrachten op weg te helpen, hebben we een menukaart gemaakt voor het primair - en het voorgezet onderwijs. In deze menukaarten staan voorbeelden voor educatief materiaal, gastlessen en excursies. Daarnaast is er een aantal NME-centra en een GGD-informatiecentrum waar je als leerkracht materialen kunt lenen. NME-centra hebben alleen materiaal voor leerkrachten van het primair onderwijs.

Wil je aan de slag met voedseleducatie op jouw school, maar kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op: Agnes Schiphof en Joline Cohen Tervaert.

 

Menukaart primair onderwijs

Samen aan de slag in een moestuin, koken met verse ingrediënten of ontdekken hoe een tomaat groeit? Het thema voedsel kan je op allemaal verschillende manier behandelen in de klas. Er bestaan al veel initiatieven en materialen die je hierbij kunnen helpen. Een aantal daarvan hebben we gebundeld in het onderstaande overzicht, om je als leerkracht inspiratie te bieden om met voedseleducatie aan de slag te gaan.

Je vindt de menukaart hier.

 

Menukaart voortgezet onderwijs

Wil je jongeren leren wat gezonde en duurzame voeding is, waar voedsel vandaan komt of hoe je het kunt bereiden? Er zijn allemaal manieren om met voedseleducatie aan de slag te gaan. Denk aan samen koken, een moestuin beginnen of een theatervoorstelling bijwonen over gezonde eetkeuzes. Een aantal reeds beschikbare initiatieven en materialen hebben we gebundeld in het onderstaande overzicht, om je als leerkracht inspiratie te bieden om met voedseleducatie aan de slag te gaan.

Je vindt de menukaart hier.

 

Aanbod Friese Natuur en Milieu Educatie centra

  • Doelgroep: primair onderwijs.

Een NME-centrum is een Natuur en Milieu Educatie centrum. In Friesland zijn er in totaal vier. Bij deze centra kun je lesmaterialen lenen over natuur en duurzaamheid. Elk NME-centrum heeft ook aanbod op het gebied van voedseleducatie. Elk centrum bedient een aantal gemeentes. Bekijk de websites voor het aanbod.

 

Lesmateriaal GGD-informatiecentrum

  • Doelgroep: kinderopvang, primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO.

GGD Fryslân heeft een informatiecentrum met lesmateriaal voor kinderopvang, basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO. Je vindt er ook veel lesmaterialen over het thema voedsel. Landelijk aanbod, maar vooral ook het lokale aanbod. Een groot deel van het lesmateriaal kun je (gratis) lenen of downloaden. Je kunt het materiaal reserveren via het digitale reserveringsformulier op de website van GGD Fryslân: 

Meer informatie vind je op: www.ggdfryslan.nl/lesmateriaal.

Joke Drijver, documentalist van Informatiecentrum GGD Fryslân:
"Voor iedere inwoner van Fryslân is ons grote aanbod lesmaterialen gratis beschikbaar. Ik denk graag met je mee wat passend is voor jouw lessen!"

 

>>> Terug naar het hoofdmenu.