Inspiratie Schoolkantine Challenge

Jong Leren Eten organiseert voor de derde keer de Schoolkantine Challenge. Alle leerlingen en studenten van het voortgezet onderwijs en het mbo worden vanaf 10 oktober uitgedaagd om een lekkere, duurzame, gezonde en betaalbare kantinesnack te bedenken. 

De Schoolkantine Challenge biedt een toegankelijke manier om leerlingen en studenten meer actief te betrekken bij het kantine-assortiment op school. Door jongeren te laten experimenteren met het ontwikkelen van een kantinesnack, groeit de kennis over wat duurzame- en gezonde voeding is en leren ze te reflecteren over hun eigen voedingskeuzes op school. 

Samen met de kantinebeheerder
Ook ervaren de jongeren wat er allemaal komt kijken bij een haalbaar gezond en duurzaam productidee. Zo moet de snack in de challenge niet alleen gezond en duurzaam zijn gemaakt, maar moet deze er ook aantrekkelijk uitzien, betaalbaar zijn en verkocht kunnen worden binnen de school zelf. Jong Leren Eten stimuleert dat de kantinebeheerder op school vanaf het begin betrokken wordt bij de challenge. De kantinebeheerder weet vanuit de dagelijkse praktijk hoe een snack succesvol kan landen in de schoolkantine. Zo leren leerlingen ook na te denken over de marketing en communicatie rond de snack.  

Kantinesnack bereiden voor de hele school
De winnaars krijgen een kookworkshop aangeboden waarin ze samen met een kok hun unieke kantinesnack gaan bereiden voor de hele school. De leerlingen en studenten hebben tot 16 februari 2024 de tijd om hun ideeën in te dienen via de website van Jong Leren Eten. De inzendingen worden door een vakkundige jury beoordeeld en de winnaars worden op de Dag van de Gezonde Schoolkantine op 21 maart 2024 bekend gemaakt. 

Het ontstaan van de Schoolkantine Challenge
Deze challenge is tot stand gekomen dankzij het programma Jong Leren Eten en wordt voor de derde keer georganiseerd. Jong Leren Eten heeft de toekomstdroom dat elke school een gezonde, aantrekkelijke en duurzame schoolkantine heeft met een toegankelijk en betaalbaar aanbod. De Schijf van Vijf is hierin het uitgangspunt. Daarnaast ligt de focus op plantaardig, seizoensgebonden, lokaal en verspillingsvrij. Vorig jaar deden er al meer dan 300 Flevolandse en Brabantse jongeren mee. Dit jaar gaan ook de leerlingen en studenten uit Groningen, Friesland, Overijssel en Noord-Oost Gelderland aan de slag met de Schoolkantine Challenge.

Terug naar homepage Schoolkantine Challenge >>