14 kersverse moestuincoaches ronden de moestuincoachopleiding af!

Maandag, 25 april 2022

Er zijn weer 14 moestuinders die de opleiding tot moestuincoach van IVN/Velt hebben afgerond. Binnenkort zullen de coaches zich presenteren op de Jong Leren Eten website en zijn ze inzetbaar voor begeleiding en coaching van het moestuinieren op scholen en kinderopvanglocaties in de provincie Utrecht. Jong Leren Eten feliciteert de kersverse moestuincoaches en wenst hen veel succes en plezier!

Op woensdag 13 april 2022 kwamen 14 coaches bijeen voor de 4e en laatste dag van de opleiding. Niet alleen deelnemers vanuit Utrecht waren aanwezig, maar ook vanuit Zuid-Holland waren er moestuinders die aansloten op deze bijzondere dag in het Natuurcentrum de Boshoek in Schiedam. Tijdens de opleiding hebben de coaches zich ontwikkelt tot moestuincoach met behulp van de training van IVN en Velt. Naast inhoudelijke kennis hebben de moestuinders ook didactische en coachende vaardigheden opgedaan. Zo kunnen zij nu ingezet worden van gastdocent tot praktijkbegeleider op scholen en kinderopvanglocaties. Want ja, steeds meer scholen streven naar een eigen moestuin of een gezonder schoolplein.

Ervaringen uitwisselen en kennis opdoen

Onderdeel van de opleiding is een gastles geven, want voor een klas staan is niet makkelijk. Vooral als je het voor het eerst doet. Gelukkig hebben alle coaches een succesvolle gastles kunnen geven en waren de kinderen heel enthousiast; zo waren de allerkleinsten bijvoorbeeld verbaasd dat ze met hun handen in de aarde mochten gaan zonder handschoenen en was er zelfs al een groep die de moestuincoach een rondleiding gaf in hun moestuin. Na het uitwisselen van ervaringen was het tijd om te lopen door de prachtige tuinen van de Boshoek en kreeg iedereen een rondleiding door het educatieve natuurcentrum.  

Activiteiten voor jong en oud

Naast het opzetten van een lesplan is het ook belangrijk om te weten wat voor activiteiten je kunt doen met kinderen. Later in de middag was het dus tijd om zelf aan de slag te gaan. We begonnen met een groenten quiz om te kijken wie de meeste kennis had. Want wat groeit er allemaal in een moestuin? En wie herkent de vergeten groenten? Na een spannende quiz kreeg iedereen de gelegenheid om een gepersonaliseerd groentesmeersel te maken met natuurlijke ingrediënten en hielpen de coaches bij het maken van een lekkere soep, boordevol groenten en vitamines. Het waren dus leuke en simpele activiteiten die de moestuincoaches ook met kinderen kunnen doen.

Iedere moestuincoach zijn/haar eigen stijl

De dag werd afgesloten met presentaties waarin alle coaches vertelden hoe ze zich als moestuincoach de afgelopen maanden hebben ontwikkeld en hoe ze in de toekomst verder gaan, want het avontuur gaat door. Interessant om te horen was hoe iedere moestuincoach daarin z’n eigen stijl had gevonden. Sommigen gaan het groot uitpakken en ondersteunen moestuinieren bij meerdere groepen. Terwijl andere coaches het houden bij wat kleinere projecten. Zo vertelt moestuincoach Kim van Veen dat ze de focus tijdens haar lessen gaat leggen op het ontdekken van wat er allemaal gebeurt in een moestuin. Want, zo vertelt zij, ‘ontdekken is voor kinderen al leren’. Uiteraard zijn de moestuincoaches niet met lege handen naar huis gegaan en hebben zij een setje praatplaten (ontwikkeld door Utrecht Natuurlijk, de ODRU en de Groene Belevenis met ondersteuning van JLE) en een kwartetspel van Velt meegekregen. Hiermee kunnen ze meteen de (school)moestuin in.

Benieuwd geworden naar de praatplaten die de moestuincoaches hebben ontvangen? Je kunt ze hier gratis downloaden.

Provincie