Basisschoolleerlingen uit gemeente Smallingerland zijn aan de slag gegaan met Kindermenu 2.0!

Woensdag, 14 december 2022

In restaurants staat op een kindermenu vaak patat, kipnuggets of pannenkoeken. Lekker, maar het kan veel gezonder! Met het programma Kindermenu 2.0 van Jong Leren Eten Fryslân zetten we samen met kinderen gezonde, regionale én lekkere gerechten voor kinderen op menukaarten van Friese restaurants. Ook in de gemeente Smallingerland zijn kinderen van verschillende basisscholen fanatiek aan de slag gegaan.

Groep 7 van basisschool De Bolder uit Drachten heeft volgens de restauranteigenaar van James' Bistro & Bar een heerlijk en gezond winnend menu bedacht wat op hun kindermenukaart komt te staan. Als voorgerecht wraps met allerlei groenten, als hoofdgerecht kippesto en als nagerecht watermeloenpizza. De kinderen mochten op maandag 21 november hun zelfbedachte menu dan ook komen bereiden en proeven in het restaurant. Bij aanvang hebben de kinderen hun eigen papieren koksmuts gepersonaliseerd en kregen ze een keukenschortje. Ze hadden er duidelijk zin in, vonden het bijna allemaal erg lekker en wilden nog wel meer koken! Wethouder Pieter van der Zwan kwam ook een kijkje nemen en stond even met de kinderen in de keuken.

Verder zijn de kinderen van de deelnemende scholen bezig geweest met andere activiteiten rondom het thema gezonde en duurzame voeding. Ze konden aan de slag met lesmateriaal zoals Smaaklessen, konden op bezoek bij een boer en enkele klassen zijn op speurtocht gegaan in de lokale supermarkt naar verborgen suikers.

Kindermenu 2.0 is een mooie manier om in de klas met het thema voeding aan de slag te gaan. Door de samenwerking met lokale restaurants wordt het voor de kinderen ook echt tastbaar. Ze zien direct het resultaat van hun harde werk en kunnen de gerechten daadwerkelijk met hun ouders gaan bestellen en proeven.

Copyright foto: Pieter James. 

 

Provincie