De Jan Ligthartschool plant het eerste Voedselbosje van provincie Utrecht

Vrijdag, 20 november 2020

Kinderen van groep 6 van de Jan Ligthartschool in Woudenberg hebben op dinsdag 17 november een Voedselbosje geplant op hun schoolplein. Ze deden dit onder begeleiding van IVN Natuureducatie en hovenier Dolmans Landscaping. Wethouder Pieter de Kruif die gezonde voeding en aandacht voor biodiversiteit hoog in het vaandel heeft staan, kwam het allereerste Voedselbosje van provincie Utrecht samen met de kinderdirecteur openen.

Dit najaar worden er door heel Nederland met hulp van Jong Leren Eten 20 Voedselbosjes gerealiseerd bij scholen en kinderopvanglocaties. Een Voedselbosje is een eetbaar stukje groen met daarin 22 soorten bomen, struiken en planten. Al deze soorten zijn vast. Ze blijven het hele jaar staan of komen terug na de winter. Elke plant, boom of struik heeft eetbare delen; de vruchten, bloemen, wortels of bladeren. Bij de aanleg worden de principes van grote, op agrarisch gebruik gerichte voedselbossen zoveel mogelijk gevolgd. Maar omdat deze bosjes op het schoolplein staan én omdat ze er vooral zijn om in te beleven en te leren, is het Voedselbosje een kleinere en eenvoudigere versie van een gewoon voedselbos.

Combinatie gezond en duurzaam

De Jan Ligthartschool is één van die 20 scholen die de stoeptegels op hun plein graag verruilt voor eetbare vergroening. Directrice Anne Suijdendorp: ‘Voor de Jan Ligthartschool sluit dit project naadloos aan op onze deelname aan het traject “De Gezonde School”,  met als thema ‘Voeding’. Deze combinatie geeft  de unieke mogelijkheid om bij de leerlingen niet alleen bewustzijn te creëren over gezonde voeding, maar ook aandacht te besteden aan het proces wat daaraan vooraf gaat; hoe er geproduceerd en geconsumeerd wordt en de invloed hiervan op de kwaliteit van onze natuur. Dit aspect van duurzaamheid zal ook de komende jaren een belangrijk onderdeel uitmaken van ons onderwijs’.

Directrice Anne Suijdendorp: " Het voedselbosje in combinatie met het vignet Voeding van de Gezonde School is een combinatie die bij leerlingen bewustzijn aanwakkert rond gezonde voeding en ook aan het proces wat daaraan vooraf gaat."

Meer dan alleen vergroening
Voordat er geplant kon worden, kregen de leerlingen eerst een korte les over het Voedselbosje. Met het enige echte Voedselbosjeskwartet maakten zij kennis met een aantal soorten uit het bosje. Daarna werd de klas opgesplitst in drie groepen. En rouleerden zij tussen verschillende opdrachten. Groep één startte onder begeleiding van hovenier Danker van Dolmans Landscaping met het planten van de bomen en struiken in het Voedselbosje. Groepje twee schreef mooie naamkaartjes voor bij de beplanting en maakte een wensboom. De grootste wens was dat het Voedselbosje goed zou groeien, want dan kon er snel gesmuld worden.

Groepje drie onderzocht de worm als natuurlijke bodemverbeteraar voor het Voedselbosje. Soms was het even spannend om een worm van dichtbij te zien of aan te raken. Maar, zo leerden de kinderen, het is echt wel een heel leuk en nuttig beestje! Naast de lessen tijdens de plantdag volgt in mei nog een groei en proefles. Ook zorgt IVN voor doe-kaarten en soortkaarten met daarop suggesties voor beleefactiviteiten, recepten en allerlei weetjes. Er zijn verschillende kaarten voor groep 1 t/m 8. Zodat het Voedselbosje van de hele school wordt. En alle kinderen uit alle klassen er kunnen ontdekken, beleven en leren over natuur en voeding.

Hoog bezoek

De gemeente is blij dat het eerste Voedselbosje van provincie Utrecht in Woudenberg staat. Wethouder Pieter de Kruif: ‘Als gemeente vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan lokaal voedsel, gezond voedsel en lekker voedsel. Ook vinden we biodiversiteit een belangrijk thema. In dit Voedselbosje komt dat allemaal mooi samen. Het biedt een mooie en laagdrempelige manier om kinderen hier al van jongs af aan mee in aanraking te laten komen.’ Onder groot applaus opende wethouder De Kruif samen met kinderdirecteur Nienke het Voedselbosje. Het harde werk zit er op. Nu is het afwachten en hopen dat het Voedselbosje goed gaat groeien!

Voedselbosjesbeweging
Dit najaar worden er door heel Nederland ongeveer 20 Voedselbosjes geplant bij scholen en kinderopvanglocaties. IVN wil de voedselbosjesbeweging de komende jaren verder doorzetten en uitbreiden naar minimaal 1000 bosjes. Wil je meer weten over Voedselbosjes of de mogelijkheden om er een op jouw plein te realiseren? Kijk dan op: www.ivn.nl/voedselbosjes.

Partners
Suzy Bollen is lid van Stichting Duurzaam Woudenberg en houdt zich binnen die organisatie bezig met groen, biodiversiteit en voedsel. Ze had al langer de wens om een Tiny Forest of Voedselbos aan te leggen in gemeente Woudenberg. Met haar idee ging ze naar IVN en JLE en samen wisten zij het Voedselbosje naar de Jan Ligthartschool te halen.

Met dank aan het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Fonds NME en Jong Leren Eten.
 

Provincie