Doe als gemeente mee met gezond Kindermenu 2.0!

Donderdag, 10 juni 2021

In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat, kipnuggets of een pannenkoek. Lekker, maar het kan veel gezonder! Daarom zijn we in 2019 vanuit Jong Leren Eten Friesland gestart met Kindermenu 2.0, waarbij we kinderen uitdagen hun eigen gerecht te bedenken voor op de kaart van een restaurant. Voor het najaar van 2021 kunnen er nog gemeentes meedoen. Lijkt het jou leuk om hier na de zomervakantie mee aan de slag te gaan? Neem dan contact op met JLE-makelaar Agnes Schiphof. (a.schiphof@ivn.nl.)

Soepjes, zoete aardappelfriet en crumble  

Ook dit jaar zijn we weer gestart met deze receptenwedstrijd en inmiddels zijn er in verschillende gemeenten alweer nieuwe gerechten bedacht door kinderen, die inmiddels op de kaart van een restaurant te vinden zijn. Zo werd er in gemeente De Fryske Marren samengewerkt met Brasserie AnderS in Langweer. Door de inzending van drie leerlingen van OBS de Brêge in Scharsterbrug kunnen kinderen binnenkort als voorgerecht een tomaten-courgettesoep bestellen, gevolgd door een hoofdgerecht van zoete aardappelfriet, een cracker met zalm en een salade.

Lees hier meer over hoe deze winnaars zijn gekozen en wat voor prijs de leerlingen nog kregen.

Ook in gemeente Heerenveen kwam op deze manier een nieuw gerecht op de kaart bij restaurant Hof van de Koning. Daar werd uit de inzendingen van groep 4/5 van de basisschool De roerganger en groep 5/6 van basisschool Spring! gekozen voor het recept van Damiana Hoen. Op de menukaart komt een pompoen-tomatensoep, zoete aardappelfriet met broccoliballetjes en als toetje een apple crumble te staan. De chefkok van restaurant De Pleats in Tytsjerksteradiel is nu samen met de leerlingen van KBS de Reinbôge een lekker kindermenu aan het samenstellen. Dus ook daar staat binnenkort een gezond en lekker Kindermenu 2.0 op de kaart.  

Voedseleducatie met concreet resultaat 

Kindermenu 2.0 is een mooie manier om in de klas met het thema voeding aan de slag te gaan. Door de samenwerking met lokale restaurants wordt het voor de kinderen ook echt tastbaar; ze zien direct het resultaat van hun harde werk en kunnen de gerechten daadwerkelijk met hun ouders gaan bestellen en proeven.  JOGG* regisseur van De Fryske Marren, Bilbo Schickenberg, deed dit voorjaar mee: “Gezondere keuzes doen gezonder kiezen. De Kindermenu 2.0 wedstrijd is een mooi initiatief, waarbij kinderen actief over voeding na moeten denken en een aantrekkelijk menu moeten samenstellen. Ik vond het vanuit mijn taak als gezondheidsbevorderaar van GGD Fryslân erg leuk om de inzendingen te beoordelen, in de wetenschap dat dit menu ook daadwerkelijk op de kaart van Brasserie AnderS terecht zou komen.”

Provincie