Geef jouw basisschool op voor het project ‘Eetbaar plein’!

Donderdag, 22 september 2022

Leerlingen leren over waar ons eten vandaan komt en je plein groener maken? Met het project ‘Eetbaar plein’ sla je deze twee vliegen in één klap. Doe als Friese school mee met dit project van Jong Leren Eten Fryslân en krijg eetbare beplanting én ondersteuning in de vorm van lesmaterialen en inspiratie. Leerkrachten kunnen zich tot 1 december aanmelden.

Jonge kinderen staan van nature in verbinding met de natuur vanwege hun nieuwsgierigheid voor alles dat groeit en leeft. Toch komen kinderen steeds minder in contact met natuur en ook weten ze vaak niet waar hun voedsel vandaan komt. Een groot deel van de dag brengen ze immers binnen door, in een klaslokaal. En voor hun eten gaan ze naar de supermarkt. Met het project ‘Eetbaar plein’ wil Jong Leren Eten daar verandering in brengen en leerkrachten helpen om een begin te maken met voedseleducatie.

Wat houdt deelname in?

Als je als school deelneemt aan dit project sluit je aan bij drie bijeenkomsten die worden georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je eetbare planten (denk aan een moestuinbak met zaadjes, een fruitstruik of eetbare bloemen) en inspiratie voor lessen. Je krijg vervolgens ondersteuning van een moestuincoach bij het uitzoeken van een geschikte plek voor de planten en bij het gebruiken van de planten voor de lessen. Door klein te beginnen, hopen we een zaadje te planten en de leerkrachten te inspireren om voedseleducatie een vaste plek te geven in hun reguliere lessen en regelmatig gebruik te maken van de eetbare planten op het plein.

Als school krijg je dus:

  • Eetbare beplanting
  • Lesmaterialen over voedseleducatie
  • Uitwisseling met andere scholen
  • Ondersteuning van een moestuincoach

Praktische informatie

Dit project is vooral geschikt voor leerkrachten van groep 3, 4 en 5. De bijeenkomsten zijn op 15 februari, 24 mei en 27 september 2023, tussen 15:00 en 17:00 en vinden plaats bij een van de deelnemende scholen. Aanmelden kan tot 1 december via dit online formulier. Er is plek voor maximaal 25 scholen, bij meer aanmeldingen volgt een selectie.

Provincie