Gemeente Vijfheerenlanden opend Natuur- en duurzaamheidscentrum voor scholen: lessen, workshops en evenementen rond natuur en duurzaamheid!

Maandag, 2 oktober 2023

30 september was het zover: onder het genot van heel veel lekkere hapjes en verse sapjes werd Natuur- en duurzaamheidscentrum Groene Weelde in gemeente Vijfheerenlanden feestelijk geopend door wethouder Joop van Montfoort. Kinderen konden o.a. zelf broodjes bakken en zaadjespapier maken met moestuincoach Sandy Zwaan

Coördinatoren Sylvia Terpstra en Andrea Zierleyn hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt en nu is het dan eindelijk zover: Groene Weelde kan van start. Het idee van het oprichten van een natuur- en duurzaamheidscentrum komt van moestuincoach Sylvia die in 2015 een groot stuk familieland in Leerdam overnam. Omdat het land een agrarische bestemming heeft, mocht ze er niet wonen. Wat wel toegestaan was: een voedselbos aanleggen en een gebouw neerzetten om vanuit daar natuureducatie te geven. En zo geschiedde. Sylvia komt al snel in contact met Andrea die ook een voedselbos heeft. Samen werken ze nu voor de Stichting Duurzaam Vijfheerenlanden waar Sylvia bestuursleden voor heeft gevonden. 

Van lessen tot workshops: scholen kunnen terecht bij Groene Weelde

Met financiële steun van BetuweWind, Fonds NME en gemeente Vijfheerenlanden zetten de twee enthousiastelingen duurzaamheidscentrum Groene Weelde op poten. Een plek waar scholen voortaan terecht kunnen voor lessen, workshops en andere evenementen op het gebied van natuur en duurzaamheid. Groene Weelde werkt met 6 thema’s: Natuur & Groen, Voedsel & Gezondheid, Water, Energie & klimaat, Grondstoffen & Afval en Voedselbos en Natuur-Cultuur. Sylvia: “Met het thema Voedsel & Gezondheid willen we kinderen leren om gezonde keuzes te maken en ook laten zien waar eten vandaan komt en hoe lang iets duurt om te laten groeien of maken. Voor elk thema hebben we verschillende leskisten met kant- en klare lessen waar leraren zelf mee aan de slag kunnen. Binnen het thema Voedsel & Gezondheid zijn er ook Smaaklessen.”  

Het hele jaar kant- en klare lessen 

 “Volgend jaar hopen we met Jong Leren Eten Utrecht een mooie inspiratiebijeenkomst te organiseren”, vertelt Sylvia. Dat heb ik vorig jaar ook al gedaan samen met Jong Leren Eten Makelaar Lisa Verbruggen. Maar alles op zijn tijd. De komende maanden richten we ons eerst op bekendheid geven aan ons aanbod.” 

Reserveer een leskist!

“Scholen kunnen nu al leskisten reserveren”, vertelt Andrea. Ze betalen €150,- per jaar en kunnen dan gebruik maken van alle leskisten. Dat worden er uiteindelijk een stuk of 30. Wil je als school meer? Dat kan. Denk aan een natuurdocent voor de klas of een excursie. We hopen dit jaar al ongeveer 10 scholen te kunnen helpen met natuur- en duurzaamheidseducatie.” Er hebben zich ondertussen al 7 scholen aangemeld voor de lespakketten. Dus dat gaat hartstikke goed!

Vrijwilligers gezocht 

Sylvia: “Je kunt je voorstellen dat het heel veel werk is allemaal: lesmateriaal ontwikkelen, de leskisten samenstellen, ze naar scholen brengen etc. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons hiermee willen helpen. Ook mensen die willen meewerken in het voedselbos SchaikseWeelde zijn van harte welkom.” 

Wil je meer informatie of je aanmelden als vrijwilliger? Dat kan via de site Groeneweeldevhl.nl. Vind je het leuk om Groene Weelde te volgen? Dat kan op Instagram en Facebook

 

Provincie