Kickstart voor Utrechtse moestuinambitie tijdens inspiratiemiddag

Dinsdag, 12 april 2022

In de gemeente Utrecht heeft Jong Leren Eten de krachten gebundeld met Utrecht Natuurlijk, de Utrechtse moestuincoaches en GrowWizzKid om ervoor te zorgen dat ieder kind in Utrecht een onvergetelijke ervaring zal hebben in de moestuin. Samen formuleerden wij de ambitie ‘In 2030 heeft ieder kind op een Utrechtse basisschool zelfgekweekte groente gegeten.’ Tijdens de moestuininspiratiemiddag op 22 maart 2022 kreeg deze ambitie een podium en bleek er veel enthousiasme om deze droom de komende jaren samen te realiseren.

Eind maart, begin april. Na een periode van rust in de moestuin is dit voor de meeste moestuinders hèt moment om weer van start te gaan. En dat nieuwe begin moet natuurlijk gevierd worden. Op 22 maart kwamen zo’n 60 leerkrachten, pedagogisch medewerkers en moestuinondersteuners bijeen in Castellum Hoge Woerd in Utrecht om samen met ons het nieuwe moestuinseizoen af te trappen. Om iedereen mee te nemen in het plezier en belang van moestuinieren voor kinderen, begonnen we de middag met het kijken van de film ‘De Schooltuin: Een jaar rond met je handen in de grond’, die in oktober werd uitgeroepen tot Nationale Onderwijsfilm van 2021. Deze film volgt een groep Amsterdamse schoolkinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Het enthousiasme van de kinderen was aanstekelijk en hun verwondering maakte indruk op de zaal.

Ook Gemeente Utrecht is enthousiast over moestuinieren voor kinderen
Ook in Utrecht bestaan de schooltuinen al zo’n 100 jaar. Barbara Rijpkema, adviseur Spelen in de Openbare Ruimte die namens de gemeente aanwezig was, onderstreepte dat zij de ambitie om ieder kind een onvergetelijke ervaring in de moestuin te geven een warm hart toedraagt. Ook wethouder Lot van Hooijdonk, die helaas niet fysiek aanwezig kon zijn, is enthousiast over moestuinieren met kinderen en sprak speciaal voor de gelegenheid een persoonlijke videoboodschap in. Van Hooijdonk vertelt hoe ze van kindsbeen af ervaring heeft opgedaan in een moestuin en vanuit haar eigen beleving weet hoe leuk en belangrijk moestuinieren is. Daarom hoopt ze dat elk kind de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen in de schooltuin.

De Utrechtse ambitie sluit aan op de landelijke moestuinbeweging
De Utrechtse ambitie voor moestuinieren staat niet op zichzelf. Ook landelijk zijn er allerlei ontwikkelingen gaande. De onlangs opgerichte Alliantie Schooltuinen wil op landelijk niveau een vergelijkbare ambitie najagen. Utrecht is, als één van de koplopers op dit gebied, een inspirerend voorbeeld voor andere regio’s, zo vertelt Arjan Klopstra die namens de Alliantie aanwezig is.

Moestuinieren is voor iedereen
Uit onderzoek van DUO blijkt dat 85 procent van de leerkrachten best wel aan de slag wil met een moestuin. Maar dat er soms ook uitdagingen zijn; er is bijvoorbeeld geen toegang tot een schooltuin of de leerkracht heeft geen groene vingers. Gelukkig is er voor veel uitdagingen een oplossing. Evelien Gaspertz en Verena Willemse, leerkrachten op basisschool De Kleine Vliegenier, leggen uit dat moestuinieren niet hoogdrempelig hoeft te zijn. Met weinig middelen kun je al ver komen en zorgen voor enthousiasme bij de kinderen. Er is allerlei ondersteuning beschikbaar om een stap verder te zetten en klein te beginnen. Een aantal partijen die kunnen ondersteunen bij (het opstarten van) een moestuin zijn aanwezig en vertellen in een korte pitch van twee minuten wat zij voor de aanwezigen kunnen betekenen. Zo maken Gezonde School en Jong Leren Eten je bijvoorbeeld wegwijs in het vele aanbod en de financiële mogelijkheden. Kunnen moestuincoaches helpen bij het opzetten van de moestuin, adviseren gedurende het hele proces, lessen geven of de tuin mee onderhouden. En hoorden deelnemers meer over het concrete aanbod van Utrecht Natuurlijk met hun programma ‘de tuinverkenners’ en het lesprogramma van GrowWizzKid met een binnenteeltsysteem.

Afsluiting met een bezoekje aan een echte schooltuin
De middag werd passend afgesloten met een rondleiding door een echte schooltuin. En natuurlijk een borrel (met een gezond tintje) om nog even na te praten en kansrijke verbindingen te leggen.

Doe je ook mee?
Wil jij je aansluiten bij de Utrechtse ambitie ‘In 2030 heeft ieder kind op een Utrechtse basisschool zelfgekweekte groente gegeten’. Stuur dan een mail naar info@utrechtnatuurlijk.nl.

Ook benieuwd naar De Schooltuinfilm? Vraag hier je gratis licentie aan om de film te kijken bij jou in de klas. Het gratis lesmateriaal dat bij de film hoort, kun je hier downloaden.
 

Bekijk de video voor een impressie van de inspiratiemiddag!

Provincie