Moestuinierende gastouders in Friesland leren kinderen gezond en lekker eten

Vrijdag, 17 april 2020

Sinds deze week is het programma 'Smakelijke Moestuinen' ook beschikbaar voor gastouders. Het voeding- en leefstijlprogramma bestaat al langer voor kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen, maar is nu aangepast, zodat het beter past bij de setting waarin gastouders opvang bieden. De gastouders die er nu mee starten, bieden allemaal noodopvang aan een groepje kinderen. Samen gaan ze aan de slag met voorbereidingen en zaaien, zodat er straks met alle kinderen geoogst (en gegeten!) kan worden. 

Wat houdt het programma Smakelijke Moestuinen in?

Smakelijke Moestuinen is educatief programma om peuters te leren dat groenten bij de dagelijkse maaltijd horen én hoe lekker en gezond ze zijn. Het is nu dus ook beschikbaar voor kinderen die bij gastouders opgevangen worden. Deze organisaties kunnen namelijk een grote rol spelen in het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon. Kinderen in de leeftijdscategorie van 0-4 jaar ontwikkelen hun smaak. Het is dan ook van groot belang om ze van jongs af aan gezond eetgedrag aan te leren. De opvangmedewerkers kweken en oogsten groenten in moestuinbakken en organiseren activiteiten rondom het thema verse groente. Zo worden ook de ouders en verzorgers bij het thema betrokken en worden zij geholpen bij het creëren van een gezond voedingspatroon voor hun peuter. 

Online training en tips 

Door de huidige coronamaatregelen was het helaas niet mogelijk om een fysieke startbijeenkomst te organiseren waarbij de deelnemers uitleg krijgen en de materialen mee kunnen nemen. Dus werden de materialen door BuurtLab naar de gastouders gebracht en konden ze de startbijeenkomst online bekijken. Omdat niet alle gastouders voldoende ruimte hebben voor een grote moestuinbak hebben zij kleine, houten moestuinkratjes gekregen met biomoestuingrond, zaadjes en een aangepast zaaischema. Ook kregen ze een set educatief materiaal (kalender met programma, handboek, groenteklapper, diploma's, knutselplaten, voorleesboek), informatie voor de ouders en moestuinmaterialen (schepjes, gietertjes, plantenspuit, kweekkastje). Voor extra informatie kunnen ze terecht op het digitaal platform www.smakelijkemoestuinen.nl

Ook smakelijk moestuinieren? 

Het programma 'Smakelijke Moestuinen' is gerealiseerd vanuit een samenwerking tussen stichting JOGG, stichting BuurtLAB en kinderdagverblijven/peuterspeelzalen. Samen met Buurtlab wil Jong Leren Eten (JLE) Friesland het programma verder uitrollen en maakt het daarom mogelijk voor kinderopvanglocaties, peuterspeelzalen en gastouders om tegen een gereduceerd tarief deel te nemen. Ben je gastouder of werkzaam bij een kinderopvangorganisatie in Friesland en wil je ook op deze manier met moestuinieren aan de slag? Mail dan naar een van de Jong Leren Eten Makelaars, zie de website van Jong Leren Eten Friesland. Zij kunnen je meer vertellen over de inhoud en deelnamekosten van het programma.

Provincie