Resultaten interviews over voeding en beweging bij de Utrechtse kinderdagverblijven

Donderdag, 14 april 2022

De gemeente Utrecht sprak vorig jaar met 20 medewerkers binnen de Utrechtse kinderopvang en voorscholen over de thema’s voeding en bewegen. Zij vroegen hen naar hun perspectieven en ervaringen over voeding en beweging binnen hun organisatie, het beleid en de uitvoering in de praktijk. Jong Leren Eten Utrecht heeft samen met verschillende partijen bijgedragen aan dit onderzoek.

Medewerkers van kinderdagverblijven zijn over het algemeen tevreden over aandacht voor voeding en bewegen voor kinderen, tijdens hun werk. Belangrijke factoren voor hen zijn voorbeeldgedrag van collega’s en andere kinderen, goed contact met ouders, een gezond & veilig aanbod en ondersteuning van de organisatie. De respondenten noemen voorbeeldgedrag en enthousiasmeren op de groep als succesfactoren om de gezonde, gevarieerde keuzes bij kinderen te stimuleren. Soms lukt dit minder als er eten van thuis mee komt, zoals de lunch en/of traktaties. Driekwart van de onderzochte organisaties hebben een traktatiebeleid. Fruit is nooit een probleem, maar bij groente merken ze dat wel. Een pedagogisch medewerker geeft een mooie tip: “Door mee te eten met de kinderen, ook dingen die ik zelf niet erg lekker vind, laat je zien dat gezonde voeding lekker is. Daardoor zullen kinderen het zelf ook makkelijker eten.” Kinderen bewegen dagelijks veel op de locaties maar om verschillende redenen heeft slechts een klein percentage een beweegbeleid. Veel aandacht voor veiligheid kan de kinderen beperken bij het bewegen. “Veiligheidseisen kunnen bewegen een beetje remmen, je probeert zo veel mogelijk dingen te voorkomen. We roepen snel ‘stop, niet doen” aldus een medewerker.

Denken in mogelijkheden – ook Jong Leren Eten kan ondersteuning bieden

Door corona was er volgens de helft van de respondenten in 2020/2021 een lagere personeelsbezetting en hoge werkdruk, waardoor activiteiten lastig te organiseren waren. Tijd, geld en fysieke randvoorwaarden spelen volgens de respondenten altijd een rol bij het maken van keuzes voor activiteiten, aanbod en scholing. Met denken in mogelijkheden kan er veel, zoals een speeltuin in de buurt bezoeken als de ruimte op de locatie beperkt is of de stimuleringsregeling “lekker naar buiten” aanvragen om met de moestuin aan de slag te gaan.

Ben je benieuwd naar het hele onderzoek? Download dan de brochure onderaan deze pagina.

Provincie