Succesvolle aftrap van het moestuinseizoen in Vijfheerenlanden tijdens de moestuininspiratiemiddag

Maandag, 28 maart 2022

Woensdag 16 maart organiseerden SchaikseWeelde, SamenDoen en Jong Leren Eten een inspiratiemiddag over schooltuinieren in Vijfheerenlanden. Het doel: samen met de gemeente, scholen, kinderopvang en ondersteuners een stap zetten om een onvergetelijke ervaring in de moestuin voor ieder kind mogelijk te maken.  

Met het prachtige lentezonnetje dat volop scheen, was het eigenlijk geen weer om binnen in een theaterzaal te gaan zitten. Toch waren zo’n 25 leerkrachten, pedagogisch medewerkers en moestuinondersteuners naar Stadspodium GO in Leerdam gekomen om samen met ons het moestuinseizoen in te luiden. De middag werd afgetrapt door dagvoorzitter Annerie Rutenfrans. Met haar ruim 20 jaar ervaring in het schooltuinieren wist ze als geen ander te vertellen waarom schooltuinieren eigenlijk zo belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. En waarom zij zich, als partner van de Alliantie Schooltuinen, inzet om een schooltuin voor ieder kind mogelijk te maken. Daarnaast nam ze deelnemers stap voor stap mee in het proces van de schooltuin. Want hoe begin je eigenlijk? En hoe maak je de schooltuin tot een succes? Ook deelnemers uit de zaal wisten daar mooie ervaringen, maar soms ook uitdagingen over te delen. Samen werd er nagedacht over mogelijke oplossingen.
 

Startsein moestuinseizoen: kruidenbak inzaaien

Met al deze kennis op zak was het tijd om zelf te gaan ervaren. En daar was hoog bezoek voor uitgenodigd; kinderen Marij en Simon en wethouder Christa Hendriksen. Samen gaven zij het startsein voor het moestuinseizoen in Vijfheerenlanden door een mooie kruidenbak in te zaaien. Simon en Marij vonden het in het begin wel spannend om samen met de wethouder te gaan zaaien, maar bleken ware moestuinexperts. De kruidenbak werd als cadeau aangeboden aan de wethouder en dat bleek goed besteed, want zo vertelt wethouder Hendriksen ‘koken is een van mijn favoriete hobby’s’.

Ook de deelnemers kregen de gelegenheid om de handen uit de mouwen te steken. Duizendpoot Sylvia Terpstra die het grootste deel van de organisatie voor deze middag op zich had genomen, cultuurcoach is bij SamenDoen, actief is bij het opzetten van een lokale duurzaamheidsbeweging én ook nog eens onderdeel uitmaakt van ons netwerk van moestuincoaches maakte samen met deelnemers een heerlijke kruidenolie. Een leuke activiteit die ook heel eenvoudig met kinderen gedaan kan worden. Meer inspiratie voor activiteiten, materialen en ondersteuningsaanbod konden deelnemers daarna ophalen door langs verschillende standjes te struinen van De Noordertuin, Gezonde School, IVN Natuureducatie, SchaikseWeelde, SamenDoen en Jong Leren Eten.
 

Afsluiting met film De Schooltuin

De middag werd afgesloten met de film ‘De Schooltuin: Een jaar rond met je handen in de grond’, die  in oktober werd uitgeroepen tot Nationale Onderwijsfilm van 2021. Deze film volgt een groep schoolkinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. De filmmakers van EMS films weten het aanstekelijke plezier, zelf doen, beleven en ontdekken prachtig in beeld te brengen, waardoor de film een echte inspiratiebron is om ook zelf aan de slag te gaan met de moestuin. En dat is natuurlijk wat we met z’n allen graag willen bereiken!

De eerste zaadjes zijn tijdens deze inspiratiemiddag dus letterlijk en spreekwoordelijk gepland. Met al het enthousiasme van de deelnemers en een wethouder die het schooltuinieren van harte toejuicht, hebben wij er alle vertrouwen in dat we de komende tijd samen met scholen, kinderopvang en moestuinondersteuners uit Vijfheerenlanden die grote droom verder kunnen realiseren; ‘voor ieder kind een schooltuin’!

Wil jij ook aan de slag met moestuinieren bij jou op school of op de kinderopvang? De licentie voor De Schooltuinfilm is binnenkort gratis aan te vragen. Volg JLE op Facebook of meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Het gratis lesmateriaal dat bij de film hoort, kun je hier downloaden.

Bekijk de video voor een impressie van de inspiratiemiddag!


 

Provincie