Aan de slag met de Buitengewone Bonenburger tijdens Kok in de Klas

Onder begeleiding van chefkok Geoffrey van Melick, van Restaurant Oxalis in Wervershoof, duiken 24 leerlingen van groep 6 van basisschool Het Kerspel in Hoogkarspel op maandag 16 juni in de wereld van koken. Zij doen mee aan het project Kok in de Klas, waarbij koks in 145 klassen in heel Nederland een kookles verzorgen op basisscholen en in het speciaal onderwijs.

Landelijk doen maar liefst 3.450 leerlingen uit groep 6,7 en 8 mee met Kok in de Klas, dat als doel heeft om kinderen te enthousiasmeren voor koken. Ze leren onder andere snijden, wegen, bakken, raspen en kunnen daardoor zelf een gezonde maaltijd in elkaar zetten, waardoor ze gezonder gaan eten. Dat de les gegeven wordt door een echte kok zorgt voor extra beleving.

Losgaan in de keuken 
Tijdens de inleiding vertelt Geoffrey enthousiast over het koksvak. “Ik keek vroeger altijd naar koks op televisie. Wat ik zo leuk vind aan dit vak is dat je in de keuken helemaal los kunt gaan met experimenteren en creëren. Hierbij gebruik ik niet alleen smaak, maar ook ook geur, kleur en mondgevoel.” 
Als Geoffrey de kinderen vraagt of ze weleens gekookt hebben, gaan bijna alle vingers de lucht in. De meeste kinderen hebben eerder pannenkoeken gebakken, maar ook pizza en een ovenschotel worden genoemd. De kinderen mogen zelf ook vragen stellen aan Geoffrey. Ze zijn onder andere benieuwd of hij zich nog vaak in zijn vingers snijdt. Dat gebeurt zelden of eigenlijk nooit meer vertelt Geoffrey. 

Iedereen een eigen taak 
Na de inleiding is het tijd om aan de slag te gaan. De leerlingen mogen een 'Buitengewone Bonenburger' maken met peulvruchten, verschillende groenten en een frisse saus. Wanneer ze alle ingrediënten hebben opgehaald, gaan ze enthousiast aan de slag met wegen, snijden, prakken, raspen en bakken. Er wordt goed samengewerkt. Bij een groepje leest Rein de stappen in het recept voor, waarna de anderen aan het werk gaan. Mees en Anouk vinden het raspen van de wortels het leukste, terwijl Mila gaat voor het kneden van de burgers. Lekker met je handen in het plakkerige mengsel van bonen, ei en groenten. Luna heeft plezier in het maken van de saus: eerst de ingrediënten snijden, alles in een potje doen en daarna schudden maar. Emma heeft de lekkerste taak: alles proeven.

Lekker en gezond
Wanneer alle bonenburgers gebakken zijn en de tafels weer zijn schoongemaakt, is het tijd voor iedereen om te proeven. Voor veel leerlingen is dit de eerste keer dat ze een vegetarische burger eten. Verschillende kinderen vinden de burger heerlijk en geven aan dat ze dit recept thuis nog wel een keer willen maken. Andere kinderen vinden de bonenburger iets minder lekker of moeten nog wennen aan de smaak. Over de kookles met Geoffrey zijn ze het allemaal eens: die was erg leuk! 

Buitengewone burger, buitengewone ervaring
Na afloop van de les kijkt juf Zacha positief terug op het verloop van de les: “dit is een ervaring die de meeste leerlingen de rest van hun leven bij zal blijven. Vanaf het begin ging iedereen heel serieus aan het werk. En het was mooi om te zien hoe goed er werd samengewerkt en met elkaar werd overlegd. De aanwezigheid van een echte chefkok draagt ook zeker bij aan de beleving van deze kookactiviteit.”  
Ook kok Geoffrey vond de kookles een bijzondere ervaring: “het is natuurlijk heel anders, iets chaotischer en rommeliger, dan koken in de keuken van een restaurant. Maar het is mooi om te zien hoe de leerlingen bijna alles zelf doen, ook al jeukten mijn handen soms om even in te grijpen.” 

Dat smaakt naar meer 
Voor de leerlingen smaakt deze kookles zeker naar meer. Eén van de leerlingen geeft zelfs aan dat hij later ook kok wil worden. Ze vinden een kookles veel leuker dan lezen of rekenen. Maar tijdens een kookles komen deze vakken ongemerkt wel aan de orde bij het lezen van het recept en het wegen van de ingrediënten. Misschien dat ze nog een keer kunnen koken met de oogst uit hun schooltuintjes? Deze interactieve kookles staat namelijk niet op zichzelf, maar past binnen een project over spijsvertering waar de klas mee bezig is. Daarnaast sluit het aan bij het lokale schooltuinprogramma. Alle leerlingen van groep 6 hebben een eigen schooltuintje, waar ze verschillende groenten en kruiden kweken. Thuis wordt er vaak gekookt met de oogst uit de tuintjes. Na deze les weten ze in ieder geval hoe ze de kruiden in hun tuintje kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door zelf een kruidensausje te maken. 


Over Kok in de Klas
Kok in de Klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat voedingseducatie effectiever is wanneer gebruik wordt gemaakt van ervaringsgerichte activiteiten zoals koken. Kok in de Klas wordt georganiseerd vanuit een samenwerkingsverband van Team Smaaklessen & EU-Schoolfruit, Het Voedingscentrum, Jong Leren Eten, het Voedseleducatie Platform en Euro-Toques Nederland.

Foto: Voedseleducatie Platform

Fotograaf: Henk van der Giesen