Noord-Brabant

Het gastvrije Brabant en eten zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Het is een belangrijke provincie als het gaat om de productie en verwerking van voedsel. In 2018 is Brabant de Europese regio van de gastronomie onder de noemer ‘Beter eten in Brabant’.

In het programma Food-Up! Brabant ontstaat een netwerk van mensen die mee willen bouwen aan een nieuw en duurzaam voedselsysteem, waarbij gezond, eerlijk en lekker voedsel centraal staat. Voedsel dat goed is voor mens, dier en omgeving. Én voedsel dat een eerlijke prijs oplevert voor wie ze maakt.

Wat eten we in 2040? FoodUp! Brabant is benieuwd hoe jij hierover denkt! Op Facebook kun je met een grote groep mensen over de toekomst van ons voedsel nadenken. Doe mee en speel de foodgame!

De provincie start in het kader van de Brabantse Health Deal het programma “Schoolpleinen van de Toekomst”, gericht op het realiseren van groene schoolpleinen op 250 basisscholen, die uitnodigen om te bewegen en met ruimte voor een schoolmoestuin (2018 – 2022). In Brabant zijn 40 Klasseboeren actief. Zij verzorgen boerderijeducatie voor scholen. Op dit moment zijn er in onze provincie 197 Gezonde Scholen, waarvan 86 met het themacertificaat Voeding en 1 met het themacertificaat Milieu en Natuur.

Noord-Brabant heeft ongeveer 2,5 miljoen inwoners, verdeeld over 66 gemeenten met een actief verenigingsleven. Er zijn ruim 1000 kinderopvangverblijven, ruim 800 scholen voor primair onderwijs, ruim 180 scholen voor voortgezet onderwijs  en 15 MBO scholen. Brabant heeft 14 JOGG-gemeenten.