Prei

Prei: lekker en gezond!
Prei telen kun je bijna het hele jaar door doen. Het duurt enkele maanden voor je je prei kunt oogsten, maar dan heb je ook wat! Leuk om straks je eigen prei te kunnen oogsten! Doe je mee?

Wat heb je nodig?

  • Preizaadjes
  • Een schepje of je handen
  • Een potlood/stift
  • Zaai- of potgrond
  • Een potje of als je heel veel wilt zaaien meerdere potjes. Heb je geen potje? Je kunt ook bijvoorbeeld een leeg kwarkbakje gebruiken.

Stap 1: Potjes vullen
Vul de potjes en bakjes met potgrond en druk het zachtjes aan. De aarde mag tot net onder de rand komen. Druk het niet te hard aan, want er moet nog wel lucht in de grond zitten.

Stap 2: Zaaien
Maak kleine gaatjes in de grond met een potlood. Maak de gaatjes ongeveer 10 cm uit elkaar. Leg 1 zaadje in elk gaatje. Bedek de zaadjes met circa 1cm aarde. Maak je meerdere rijen zaadjes in een pot of bak? Zorg dan dat de rijen circa 20cm uit elkaar liggen. 

Stap 3: Water geven
Om te kiemen hebben de zaadjes water nodig. De grond mag nooit te nat worden, maar moet wel vochtig zijn. Gebruik daarom een plantenspuit om de aarde goed vochtig te maken. Prei heeft relatief veel water nodig.
De kiemtijd van prei is ongeveer 2 weken. 

Stap 4: Wat heb je gezaaid?
Schrijf met watervaste stift de naam van de groenten die je hebt gezaaid op het potje of op naamstekers of etiketten. Steek die in de potjes of plak er op. Dan weet je later nog welke groente waar is gezaaid. Schrijf eventueel ook de zaaidatum erbij of schrijf dat in je moestuinlogboek!

Stap 5: Afdekken

  • Potjes en bakjes met een open bodem, waar water door kan lopen, zet je in een grotere bak of bijvoorbeeld op een oud dienblad zodat de ondergrond niet vies wordt.
  • Als je een kweekbak hebt, dat is een minikasje voor binnen, zet je de potjes daar in en doe het deksel er op.
  • Heb je geen kweekbak, dan gebruik je plastic vershoudfolie om de potjes en bakjes af te dekken.
  • Zet je potjes en bakjes op een lichte en warme plek. Bijvoorbeeld in de vensterbank.

Weetjes

Weetje: naast welke planten kun je prei goed telen?
Prei staat graag naast gewassen zoals koolsoorten, sla, uien, wortels, Oost-Indische kers, schorseneren en selderij. Om de uienvlieg te weren kun je prei het beste naast wortelen telen of er wat kamille naast planten. Je kunt je prei beter niet dicht op aardappelen, bonen en erwten telen. 

Weetje: bemesting
Om preiplanten succesvol te telen zal je de prei regelmatig moeten bemesten met mest met een hoog stikstofgehalte. Preiplanten hebben de mest nodig om de bladeren te laten groeien. 

Weetje: soorten prei
Er zijn drie soorten prei: zomerprei, herfstprei en winterprei. 

Lekkere recepten met prei:

 

Terug naar het overzicht.
Terug naar het nieuwsbericht.