Gezond en duurzaam eten zou vanzelfsprekend moeten zijn voor ieder kind. Toch is dat nog niet het geval. Gemeenten kunnen een grote rol spelen in het creëren van een omgeving waarin kinderen en jongeren - van kinderopvang tot mbo - leren om bewuste eetkeuzes te maken.
Jong Leren Eten ondersteunt gemeenten bij het integreren van voedseleducatie in beleid en praktijk. Samen laten we kinderen ontdekken waar hun eten vandaan komt en wat het betekent voor hun gezondheid en de wereld om hen heen.
Voedseleducatie ondersteunt preventie- en onderwijsbeleid
Gemeenten staan voor complexe maatschappelijke opgaven. Kinderen kampen met overgewicht, mentale druk en bewegen minder. Ook bestaat er kansenongelijkheid en is er sprake van vervreemding van voedsel. De noodzaak voor structurele voedseleducatie is daarom groot.
Het geeft kinderen en jongeren gelijke kansen, ongeacht hun thuissituatie. Bovendien helpt het met leefstijlgerelateerde klachten en voorkomt het problemen als overgewicht en mentale druk. Tegelijkertijd vergroten we het bewustzijn rond duurzaamheid en biodiversiteit. Kortom, voedseleducatie bevordert de gezondheid, welzijn en de kennis van jeugd en jongeren.
De drie pijlers
- Ervaringsgerichte leerervaringen
We leggen de focus op doen. Zo ontdekken kinderen wat gezond en duurzaam eten betekent. Het doel? Bewuste en gezonde voedingskeuzes maken. - Verankering in beleid en organisatie
Ondersteuning bieden aan instellingen op voedseleducatie op te nemen in hun beleid en in de praktijk. - Versterken van het regionale netwerk
Een krachtig lokaal netwerk maakt voedseleducatie mogelijk. We zorgen dat activiteiten regionaal geborgd blijven en zorgen voor een sterke samenwerking tussen gemeenten, GGD’en, JOGG-regisseurs, NME-centra, educatieboeren, moestuincoaches en kookondersteuners.
Toepasbaar op verschillende beleidsterreinen
Volksgezondheid en preventieKinderen en jongeren leren spelenderwijs wat gezonde voeding is en hoe ze zelf keuzes kunnen maken. Hierdoor worden fysieke aandoeningen voorkomen. Beleidsterrein: Gezondheid, preventie
|
Onderwijs en kansengelijkheidDoor voedseleducatie structureel op te nemen in het onderwijs, krijgt elk kind, ongeacht hun achtergrond, gelijke toegang tot kennis en vaardigheden over gezond eten. Beleidsterrein: Onderwijs, kansengelijkheid |
Duurzaamheid en klimaatVoedseleducatie maakt de impact van voedsel op klimaat en biodiversiteit tastbaar en zichtbaar. Kinderen en jongeren leren over plantaardig eten, voedselverspilling en duurzame productie. Beleidsterrein: Onderwijs, duurzaamheid, klimaatbeheer |
Mentale gezondheid en welzijnBelevend en buiten leren, koken of moestuinieren dragen bij aan sociale verbinding, rust en zelfvertrouwen voor kinderen en jongeren. Beleidsterrein: Jeugdzorg, gezondheid |
Natuur en biodiversiteitMet voedseleducatie ontdekken kinderen en jongeren de ecosystemen achter voedsel, maar ook de relatie tussen voedsel, bodem en invloeden van de natuur. Beleidsterrein: Milieu- en natuurbehoud |
GemeenschapsvormingVoedselprojecten, moestuinieren en excursies brengen ouders, buurtbewoners en lokale partners samen. Beleidsterrein: participatie, gemeenschapsontwikkeling |
Jong Leren Eten-makelaars helpen mee
Onze Jong Leren Eten-makelaars vervullen de verbindende rol tussen beleid, praktijk en partners. Zij zorgen ervoor dat kennis en middelen op de juiste plek terechtkomen. Ze delen inspirerende voorbeelden en faciliteren bijeenkomsten voor professionals en partners. De voortgang, resultaten en leerervaringen monitoren zij, zodat voedseleducatie een verankerd onderdeel is van een duurzaam beleid.
Advies op maat
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw gemeente? Wij denken graag met je mee. Neem contact op met een van de makelaars van Zeeland.