Werkplaats voedselverspilling onderwijs

Op maandag 14 juni organiseerden Jong Leren Eten Gelderland en Jong Leren Eten Utrecht in samenwerking met Regio Foodvalley Circulair de werkplaats Voedselverspilling Onderwijs. De werkplaats werd georganiseerd voor scholen, gemeenten, ondernemers en andere geïnteresseerden die aan de slag zijn of willen met voedselverspilling in het onderwijs.

Tijdens de werkplaats maakten deelnemers kennis met het actuele aanbod binnen het onderwijs en deden inspiratie op aan de hand van succesvolle voorbeelden. De bijeenkomst was tevens een aftrap om samen in actie te komen en echt aan de slag te gaan met voedselverspilling, in aanloop naar de Verspillingsvrije week die plaats zal vinden van 7 t/m 13 september.

Wil jij ook aan de slag met voedselverspilling op jouw school? Laat je inspireren. Hieronder kun je de bijeenkomst terugkijken en de presentaties inzien. Maar liefst 40 mensen namen hieraan deel! Daarnaast vind je hier twee mooie voorbeelden van succesvolle samenwerkingen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven op het thema voedselverspilling.

 

Bekijk de bijeenkomst van 14 juni terug!

Programma

1. Voedselverspilling tegen gaan: wat is het actuele aanbod binnen het onderwijs? Met o.a:

  • Presentatie ‘vers’ overzicht goede, erkende lesmethodes/nieuwe infographic
  • Whole School Approach, ‘Ga de Verspilling Tegen
  • MBO-challenge Voedselverspilling: wat houdt het in?
  • Reflectie op de MBO-Challenge door ondernemers

 2. Zero Waste Challenge: schoolbrede aanpak brengt tegengaan van voedselverspilling in versnelling

3. Week van de Voedselverspilling 7 – 13 september 2021: de volgende ideeën werden besproken:

  • Studenten maken en delen recepten
  • Wat kan een schoolkantine/cateraar betekenen?
  • Wat bieden Foodvalley Circulair en Jong Leren Eten aan ondersteuning?
  • Uitwisseling plannen en wat is er nodig om ze concreet te maken?

 

Leerlingen van Aeres VMBO Nijkerk koken met B-keuze groente en fruit

Docent Food, Mark Reurink van het Aeres VMBO Nijkerk haalt B-keuze groente en fruit op bij lokale ondernemers. Zijn vier klassen eerstejaars studenten gaan er vervolgens mee koken en proberen verschillende recepten uit. In de Week van de Voedselverspilling worden deze recepten gedeeld via de lokale kranten in Foodvalley, zodat alle inwoners ermee aan de slag kunnen!

 

>>> Terug naar hoofdmenu