Word moestuincoach ter ondersteuning van scholen/kinderopvang

JLE jongen met rabarber

Weet jij al veel over natuurlijk moestuinieren? Droom je ervan om je kennis en ervaringen te delen met kinderen? Schrijf je dan nu in voor de opleiding ‘Moestuincoach’ van Jong Leren Eten, Velt en IVN Natuureducatie die in januari start in Utrecht.

De komende jaren wordt de vraag van scholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter. Dankzij diverse financiële ondersteuningsmogelijkheden krijgen scholen nu de kans om moestuinieren op te nemen in het onderwijsprogramma. Alleen niet iedere leerkracht heeft groene vingers! Daarom zijn we op zoek naar moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in jouw eigen tuin?

Waarom moestuinieren door kinderen?
Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel.
Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs wil je natuurlijk graag proeven. Geen betere plek dan een moestuin in of nabij de school om die ontdekkingstocht te starten. Laat kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken.

Een moestuincoach helpt echt
Een moestuin is voor scholen vaak moeilijk en roept veel vragen op: Hoe kies je een geschikte plek voor je moestuin? Hoe organiseer je werk in de moestuin? Hoe kan je de schoolvakanties overbruggen? Welke gewassen doen het goed in de schoolmoestuin? Hoe integreer je de moestuin in je lessen? Wat doe je met de oogst?
Op die vragen en meer bied jij als moestuincoach het antwoord. Jij bent deskundige in de schoolmoestuin. Je geeft scholen advies over de organisatie van een moestuin, de aanleg van een natuurlijke moestuin en het didactisch werken met kinderen in de schooltuin. Jij weet hoe je een les opbouwt voor deze specifieke doelgroep en wijst scholen de weg naar handig didactisch materiaal om mee te werken.

Wie zoeken we voor de opleiding?
Kandidaten voor de opleiding:

  • hebben minstens 2 jaar ervaring met het werken een natuurlijke moestuin;
  • hebben (bij voorkeur) 2 jaar ervaring in het werken met kinderen;
  • zijn gedreven en enthousiast om kinderen iets bij te brengen over voedselproductie;
  • hebben affiniteit met het verwerken van voedsel;
  • volgen de volledige opleiding tot moestuincoach;
  • zijn na de opleiding minstens 4 halve dagen per maand beschikbaar voor scholen/kinderopvang (beschikbaarheid hangt af van de vraag);
  • zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), of zijn bereid deze aan te vragen tijdens de opleiding; zijn woonachtig in (of in de omgeving van) provincie Utrecht.

De opleiding
Verwacht een praktijkgerichte opleiding met veel eigen inbreng. Theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Naast de 4 opleidingsdagen voorzie je ook tijd om thuisopdrachten uit te werken en zoek je zelf een school waar je een korte gastles mag komen geven. De opdrachten geven je een goed beeld van wat er in de praktijk als moestuincoach van jou verwacht zal worden.

De opleiding bestaat uit een trainingsprogramma van 4 dagen door professionele lesgevers van Velt en IVN. De lessen vinden plaats op 4 donderdagen van 10.00 tot 16.00:

  • 30 januari
  • 13 februari 
  • 12 maart
  • 9 april

De opleiding vindt plaats bij De Groene Belevenis in Leusden.

Kosten en inschrijving
De opleiding kost € 120,- (leden Velt/IVN) of € 160,- (niet-leden, lidmaatschap inbegrepen).
Wil je graag deelnemen, geef je dan uiterlijk 5 januari 2020 op via het aanmeldformulier.
Geïnteresseerden krijgen op 10 januari bericht of ze geselecteerd zijn.

Meer weten?
Stuur een mail naar makelaar Jong Leren Eten Lisa Verbruggen via
l.verbruggen@ivn.nl o.v.v. moestuincoach.

En na de opleiding?
Na de opleiding ga je aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang omtrent moestuinieren. De vergoeding die je hiervoor krijgt, stem je zelf af met de school/kinderopvanglocaties. Wijs hen daarvoor ook op de mogelijkheden van de subsidie Lekker naar Buiten.

Scholen/kinderopvang kunnen jou vinden via de website van Jong Leren Eten, maar je kunt ook zelf actief aan de slag gaan. Verder biedt de opleiding jou een landelijk netwerk van moestuincoaches, waar inspiratie en tips gedeeld kunnen worden en mooie samenwerkingen kunnen ontstaan.

Jong Leren Eten
Jong Leren Eten is een programma waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. In de periode 2017 t/m 2020 wil dit programma kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Het uiteindelijke doel is kinderen en jongeren leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.

Velt
Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is de vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Al meer dan 40 jaar promoot Velt gezond leven op het ritme van de seizoenen en dit met respect voor de natuur. In Vlaanderen en Nederland telt Velt 18.000 leden en 130 lokale groepen. Met haar activiteiten, publicaties en samenwerkingen wil Velt bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl.

IVN
IVN Natuureducatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen ze met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. De 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen in heel Nederland organiseren projecten, campagnes, cursussen en vele natuuractiviteiten. Dit doen ze vanuit vier kernthema ́s: Kind & Natuur, Natuur in de buurt, Natuur & Recreatie en Natuur & Gezondheid.

<< Terug naar Jong Leren Eten Utrecht 

Bijlage / Document Size
Flyer moestuincoachopleiding JLE Utrecht.pdf 312.69 kB