Digitale inspiratiesessie voedingseducatie kinderopvang (JLE Zuid-Holland)

Locatie

Zoom

We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is voor opgroeiende kinderen. Maar wat is nou precies gezond? Hoe kun je kinderen op een speelse manier in contact brengen met gezonde voeding? Op woensdag 5 april van 19.00 tot 21.30 uur organiseert Jong Leren Eten Zuid-Holland een online inspiratiebijeenkomst over voedingseducatie voor medewerkers van kinderopvanglocaties in Zuid-Holland. Inspiratie en uitwisseling staan deze avond centraal.

Programma

19.00 – 19.15 uur   Digitale inloop
19.15 – 19.25 uur   Welkom
19.25 – 19.40 uur   Lezing door Jaap Seidell, Hoogleraar voeding en gezondheid
19.40 – 19.55 uur   Werken aan Gezonde Kinderopvang en een introductie op het thema voeding. Door Kristy Hamberg van het Voedingscentrum
19.55 – 20.05 uur   Pauze
20.05 – 20.15 uur   Intermezzo door diëtist Leroy van de Ree van @Voedingsweetjes
20.15 – 21.15 uur   Inspiratiesessies
21.15 – 21.30 uur   Afsluiting

De inspiratiesessies

Er zijn zes mooie inspiratiesessies om uit te kiezen. Deze avond is er 1 ronde met inspiratiesessies (een sessie duurt dus ongeveer 60 minuten).

1. Moestuinieren; hoe doe je dat?
Roxanne Koesveld en Evelien Smits – Moestuincoaches
Wil je bij jouw kinderopvang aan de slag met moestuinieren? In potten, een moestuinbak of in de volle grond? In deze inspiratiesessie geven moestuincoaches Evelien en Roxanne je advies en inspiratie over hoe je moestuinieren op jouw locatie een succes maakt! In de moestuin plant je letterlijk en figuurlijk zaadjes, waardoor kinderen bewustere voedselkeuzes leren maken.

2. Omgaan met verjaardagen en trakteren
Liesbeth Smit – Diëtist bij Prima Voeding
Je herkent het vast wel; het ene na het andere kindje op jouw kinderopvang is jarig. Traktaties zijn echter niet altijd even gezond. Hoe ga je daarmee om? Zijn er alternatieven? Diëtist Liesbeth neemt je mee in de mogelijkheden en afwegingen die je kan maken.

3. (Spelenderwijs) aan de slag met voeding – met deze tips is het appeltje-eitje!
Niky Steendam-Jobse – De Voedingsjuf & Workshopgever Smaaklessen
Eigenlijk weten we het allemaal; gezonde voeding is belangrijk voor opgroeiende kinderen. Maar hoe pak je dat nu praktisch aan binnen jouw kinderopvanglocatie? En hoe neem je de kinderen hierop spelenderwijs in mee? Met deze onderwerpen gaan we aan de slag binnen deze interactieve inspiratiesessie. Je krijgt praktische tips over voeding en voedseleducatie, waar je meteen mee aan de slag kunt.

4. Wat geef jij tussendoor?
Kristy Hamberg – Projectmedewerker Gezonde Kinderopvang bij het Voedingscentrum
Er is een enorm aanbod aan tussendoortjes voor kinderen. Maar wat is eigenlijk gezond om aan kinderen van verschillende leeftijden te geven? En heeft een kind wel tussendoortjes nodig? Hier gaan we over in gesprek en mee aan de slag tijdens deze inspiratiesessie. Na afloop weet je waar je morgen al mee kan starten, én wat de eerste stap is om op de lange termijn te blijven werken aan gezonde voeding en gezonde leefstijl.

5. Samenwerken met ouders aan gezonde en duurzame voeding
Claartje van Eijden – Expert partnerschap met ouders
Ouders vinden de gezondheid van hun kind het belangrijkste wat er is. Samen kunnen jullie zorgen voor een omgeving waarin gezond en duurzaam eten vanzelfsprekend is voor kinderen. Toch gaat de samenwerking met ouders niet altijd vanzelf en loop je soms tegen vragen aan. In deze inspiratiesessie neemt Claartje je in vogelvlucht mee in de samenwerking met ouders. Je gaat weg met praktische tips en tools.

6. Aan tafel! – (Warm) lunchen op de kinderopvang
De (warme) lunch staat centraal in deze inspiratiesessie; wat zijn gezonde belegsoorten? Aan welke dranken kun je denken? Maar ook: welke alternatieven op brood zijn er? Zo neemt een kinderopvangorganisatie jou mee in hun praktijkervaringen met een warme lunch. We gaan in op vragen als: waarom zijn ze hiermee gestart, hoe reageren de kinderen (en hun ouders) erop?
Dat smaakt naar meer!