Inspiratiebijeenkomst gezond én lekker naar buiten (doelgroep: leerkrachten regio Haarlemmermeer

Locatie

Heemtuin de Heimanshof, Wieger Bruinlaan 1, Hoofddorp 

Ben je leerkracht in regio Haarlemmermeer? Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst gezond én lekker naar buiten op woensdag 8 maart in Heemtuin de Heimanshof in Hoofddorp. Centraal staat het kennismaken met lesmaterialen, excursies en activiteiten rondom de thema’s voeding, gezondheid en duurzaamheid.  

Groen is gezond! Contact met de natuur en aandacht voor gezonde voeding zorgt voor meer geluk en minder stress. Voor een gezonde ontwikkeling van leerlingen en het welbevinden van leerkrachten is het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan milieu, natuur en gezonde voeding. En dat kan op meerdere manieren! 

Praktisch

  • Tijd: 14.30 – 17.15 uur.
  • Tijdens de middag wordt er voor een lekker hapje en drankje gezorgd.
  • Achteraf ontvangt iedere deelnemer digitaal informatiemateriaal! 
  • Aan deze middag zijn geen kosten verbonden. 

Programma: 

  • 14:30 uur: inloop 
  • 14:45 uur: welkom, start-activiteit en uitleg 
  • 15:15 uur: workshopronde 1 
  • 16:00 uur: pauze en wissel 
  • 16:15 uur: workshopronde 2 
  • 17:00 uur: afsluiting 
  • 17:15 uur: einde 

*NB: Per 6 maart start er een nieuwe ondersteuningsronde voor Gezonde School en Jong leren eten, de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage. Je kunt deze dus direct na de inspiratiedag aanvragen voor een financiële boost om aan de gang te gaan met de thema's! 

Workshoprondes

Er zijn twee workshoprondes waarbij je (op de dag zelf) kunt kiezen uit vier workshops: 

  1. Leren composteren  

De basis voor een mooie moestuinopbrengst is een goede bodem. Tuin- en keukenafval kan gebruikt worden om mooie compost van te maken. Deze compost is zeer belangrijk voor het creëren van een vruchtbare bodem. Leerlingen ontdekken de kringloop van de natuur doordat afval hergebruikt kan worden en een waardevolle grondstof is voor de bodem. Tijdens de workshop composteren van NMCX leer je over de verschillende manieren om compost te maken en hoe je deze kan inzetten voor je moes- of schooltuin.  

  1. Boerderijeducatie  

Informatieboerderij Zorgvrij is een educatieboerderij waarbij veel ruimte is voor bewegend leren en buitenspelen in de natuur. Tijdens de verschillende lessen leren leerlingen over de dieren op de boerderij en het voedsel dat er van hun producten wordt gemaakt. Ze gaan zelf aan de slag met het maken van bijvoorbeeld kaas en pannenkoeken of het plukken van appels. Ontdek zelf welke activiteiten je op de boerderij kan doen over het thema voedsel.  

  1. Les je dorst  

Waarom is water gezond? En hoe maak je water drinken leuk? Dit zijn vragen die tijdens de workshop ‘les je dorst’ door JOGG worden beantwoord. Water drinken op school draagt bij aan gezondere leerlingen en zorgt voor betere concentratie tijdens de lessen. Ga aan de slag met het waterbeleid op jouw school en versla die watervrees!  

  1. Moestuinieren  

Steeds meer scholen starten met een eigen schooltuin. Op een stukje grond bij hun school of in bakken op het schoolplein. Je hoeft niet meteen groot te beginnen. Er is vooral enthousiasme en betrokkenheid nodig: van de schoolleiding, een of twee leerkrachten en enkele ouders. En kennis van een schoolmoestuincoach. Plus natuurlijk wat budget en gelukkig is daar nu ook een subsidie voor. Het is fantastisch om te zien hoe kinderen door een schooltuin leren over gezonde voeding, over hoe het groeit, hoe ze samenwerken en hoe ze leren met hun hoofd, hart en handen. Meer horen en zelf enthousiast worden: kom naar de workshop van moestuincoach Sabine Lucassen!