Ecologische dorpstuin

Dorpstuin Griene Poarte is een groentetuin, leerschool en ontmoetingsplek voor jong en oud. Op een stuk grond aan de rand van het dorp worden op ecologische wijze groenten, kruiden en fruit verbouwd. Een gezonde groentewinkel, dichtbij en altijd open. De dorpstuin wordt onderhouden door een groep dorpsbewoners en iedereen die dat wil, mag meehelpen.   

In februari 2017 is er begonnen met de aanleg van de tuin voor het hele dorp op een strook weiland aan de Skarlerdyk. In juli is de dorpstuin feestelijk geopend met een maaltijd gemaakt van groenten uit de tuin. In februari 2018 werd de Griene Poarte een stichting met een bestuur, bestaande uit medewerkers van de tuin. De bewoners van Warns hebben hun weg naar de dorpstuin gevonden en er is al veel gezaaid, geplant, geoogst en gegeten. Het eerste seizoen was een groot succes! De kinderen van de basisschool worden ook bij de dorpstuin betrokken. Zo hebben zij bloemen, spelt en sla gezaaid en zuurkool gemaakt van kool uit de tuin. Kinderen leren zo van alles over de herkomst, verzorging, oogsten en bereiden van groente en fruit.

Wat maakt de tuin zo speciaal?
“De dorpstuin geeft bewoners de mogelijkheid om ecologische verse groenten en fruit te verbouwen en ondertussen lekker buiten te zijn en te bewegen”, zegt initiator van de dorpstuin Edwin van der Zwet. “Volwassenen én kinderen zien door te werken in de ecologische dorpstuin waar het voedsel vandaan komt en wat erbij komt kijken om gewassen te laten groeien. Naast het telen van gangbare groente en fruit is er plaats voor de zogenaamde “vergeten” groente en fruit. Zodoende creëren we een breder aanbod van (ecologisch geteelde) voeding en wordt de biodiversiteit vergroot.”

Doordat bewoners zich inzetten voor de dorpstuin, dragen ze gezamenlijk zorg voor de tuin. Er ontstaat een gevoel van verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving en een belangrijke ‘band met het land’. De sociale samenhang en het gevoel van welzijn in Warns en omgeving wordt hierdoor vergroot. Er worden regelmatig verschillende activiteiten georganiseerd om iedereen bij de dorpstuin te betrekken. >>Lees meer

 

Bijlage / Document Size
Ecologische groentetuin grienepoarte.pdf 556.21 KB