Schoolkantine Challenge Groningen: Technasium-leerlingen bedenken gezonde kantinesnacks voor GGD Groningen

Drie klassen van het Praedinius Gymnasium in Groningen deden binnen het vak Onderzoek en Onderwerpen mee aan een uitdagende challenge rond gezonde voeding. De opdrachtgevers van deze challenge waren Jong Leren Eten Groningen en GGD Groningen. De opdracht? Bedenk een gezonde en duurzame snack voor in de kantine met een marketingstrategie. Welke gezonde en lekkere snacks bedachten de leerlingen?

Leerlingen uit het tweede jaar van het Technasium deden binnen het vak Onderzoek en Ontwerpen mee aan de Schoolkantine Challenge. De onderzoeksvraag die bij dit project hoorde was: “Hoe zijn leerlingen in de kantine te verleiden tot een gezond tussendoortje of snack?” De snack moest vervolgens voldoen aan de zogenaamde 5 G’s:

1. Genieten: Is het lekker en hoe kun je het aantrekkelijk presenteren?

2. Goedkoop: Wat is de kostprijs en is de prijs laag genoeg zodat je de snack zou kopen?

3. Gezond: Is de snack gezond en voldoet het aan tenminste één schijf van de Schijf van Vijf?

4. Gemak: Is de snack eenvoudig te bereiden en te eten? Wat zijn de bereidingsvoorschriften?

5. Geweten: Is het een duurzame keuze? Houdt de snack rekening met mens, dier en milieu? (denk aan gebruik van duurzaamheidskeurmerken, minder verspilling, seizoen, lokaal, plantaardiger)

 

Ervaring docent en leerlingen

Door aan de slag te gaan met deze vragen, moesten de leerlingen zich verplaatsen in de huid van zowel een gespecialiseerde kok als een marketeer. Docent Bart Niemeijer begeleidde de klas tijdens de opdracht. Hoe vonden zijn leerlingen en hijzelf deze opdracht?

Bart: “De leerlingen vonden de opdracht erg leuk! Dit komt denk ik doordat het zo tastbaar is en omdat ze veel mochten proeven. Het project is heel leerzaam geweest, want ze hebben zowel ervaring opgedaan met koken als met het begrip duurzaamheid.”

Qua tijdinvestering was Bart een paar uur bezig met het herschrijven van de opdracht naar het Technasium format en contact met de opdrachtgevers. Bart: “Als docent zou ik het aan alle collega’s aanraden om een project zoals de Schoolkantine Challenge in het lesprogramma op te nemen. Het kostte mij niet enorm veel tijd, iets minder zelfs dan een gemiddeld O&O project. Ik heb de opdracht iets moeten aanpassen naar het Technasium format. Daarnaast heb ik regelmatig contact gehad met de opdrachtgevers, namelijk Fennie Munneke vanuit Jong Leren Eten en Kees Siderius van IVN Natuureducatie. We hebben datums vastgelegd voor de introductie van de opdracht, een tussentijds bezoek en de presentaties van de leerlingen waarbij de opdrachtgevers als jury zaten.”

Docent Bart Niemeijer: "Het project is heel leerzaam geweest. De leerlingen hebben zowel ervaring opgedaan met koken als met het begrip duurzaamheid en ze hebben zich verplaatst in de rol van kok en marketeer."

Winnende snacks

De finale van de Schoolkantine Challenge vond plaats in het provinciehuis in de stad Groningen. De verbazing was erg groot bij de leerlingen toen de jury na het proeven besloot om alle snacks te laten winnen. Jong Leren Eten makelaar Fennie was één van de ‘proevers’.

Fennie: “De finalisten waren de Smoothy Bowl, de SANA koek, de Sprinkreep; een reepje met sprinkhanen, de Green Smoothy, de gezonde bosbessen cupcake en de Kahu Koekjes. Dat waren fruitkoekjes met minder suiker. Vanuit de jury vonden we alle snacks origineel en erg lekker. De Sprinkreep bijvoorbeeld vonden we erg origineel en interessant in het kader van de eiwittransitie. Alle finalisten zijn daarom uitgeroepen tot winnaar en kregen een oorkonde mee naar huis. Met de cateraar van de GGD is afgesproken dat hij de recepten van de leerlingen ontvangt en zorgt dat de snacks in onze kantine zullen liggen binnenkort."

Ook aan de slag met een Schoolkantine Challenge in Groningen?

Wil jij volgend schooljaar met een soortgelijk, uitdagend project rond voeding aan de slag op school? Neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaars van Groningen, Fennie en Karlien: https://www.jonglereneten.nl/provincie/groningen.

 

Werken met een opdracht/challenge rond voeding in een andere provincie?

Woon je in een andere provincie? Neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie, om de mogelijkheden voor een soortgelijke challenge te bespreken. Lees hieronder voorbeelden van scholen in Flevoland en Noord-Brabant die hier al mee aan de slag gingen.

Bij de Flevolandse Schoolkantine Challenge eind 2021 wonnen leerlingen van het Almere College Dronten met de 'Tempeh-ation' snack. Lees verder.

In Noord-Brabant waren de Jong Leren Eten makelaars opdrachtgever voor een vraagstuk op een MBO school. Studenten van de opleiding Media, Art & Performance bedachten een reclamecampagne om andere jongvolwassenen te overtuigen van gezond en duurzaam eten. Lees verder.