De Plant-opa’s van Het Groene Hart 

In het Heemskerkerduin, van oudsher hét gebied waar de agrarische kennis zit, vindt al zo’n 8 jaar het schooltuinenproject ´Het Groene Hart´ in Heemskerk plaats. Het informatiepunt vanuit buurtcentrum d'Evelaer, centraal gelegen in het tuindersgebied Heemskerkerduin, maakt scholen enthousiast voor dit leerzame initiatief.

“Plant Opa's  (maar ook Plant-oma’s, plant-mama’s en plant-papa’s) begeleiden 1 x per week, in overleg met de school over de dag en tijdstip, alles wat er bij het onderhouden van een moestuin komt kijken. Ze laten de kinderen ter plekke proeven van hun eigen producten. Met een speciaal hesje zijn zowel kinderen als plant-opa’s goed herkenbaar in de tuin. Het initiatief van de plant-opa’s is begonnen als een vervolg op project ‘het mooiste tuintje in Heemskerk’. Na dit project was de wens om meer met schooltuinen te doen, in het bijzonder in een tuindersgebied waar begrip van grond en groei vanouds heel sterk was. Het buurtcentrum heeft dit opgepakt door de scholen structureel te laten ondersteunen door vrijwilligers en deze vrijwilligers te begeleiden en bijscholen. 

“Het is heel leuk om te zien jong en oud samen werken”, aldus Cindy Henneman, coördinator van het ‘Informatiepunt Het Groene Hart. ” De opa’s wilde eerst geen lesgeven aan de kinderen. Ze vonden dat lesgeven iets was voor juffen en meesters. Die hadden er tenslotte voor geleerd. Maar nu weten de opa’s wel beter. Ze weten een hoop over de tuinen te vertellen en de kinderen zijn ontzettend leergierig. De laatste tijd zien we dat er ook steeds meer vrijwilligers van buitenaf zich aanmelden. De nieuwe vrijwilligers leren van de andere vrijwilligers en kunnen op deze manier het stokje overnemen. Hier zijn we hartstikke blij mee!” Lees meer >>

Bijlage / Document Size
DEF_NH_Plant-opa's van het Groene Hart_.pdf 331.33 KB