
Bijna was ik, Eva van Gameren, het vergeten. De Grote Wortelles! Georganiseerd door de Alliantie Schooltuinen, waarbij op precies hetzelfde moment in heel Nederland een schooltuinles werd gegeven met als thema: de wortel. Als iedereen zou meedoen konden we dit jaar ook een wereldrecord vestigen. En dat is gelukt!
Ik zou op deze dag aan het werk gaan in de voedseltuin van de Hogeschool Zeeland. Maar omdat ook wij graag wilden bijdragen aan dit record, bedacht ik een alternatieve variant: de Wilde Wortelles.
De studenten van de HZ komen uit alle windstreken naar Zeeland om meer te leren over duurzaamheidstransities, een gezonde leefstijl en watermanagement. Ze zijn intelligent, leergierig en hebben over sommige thema’s al meer kennis dan ik, de verstrooide tuinjuf. Een eenvoudige praktijkles over wortels is niet uitdagend genoeg voor deze studenten. Zij hebben interesse in de grotere verbanden. Daarom doken we samen in het bestaan van de wilde wortel.
Ik las voor uit het boek Eetbare Wilde Planten van Steffen Guido Fleischhauer. Zo ondekten we dat de Dacus carota, oftewel de wilde wortel of peen, de voorouder is van de bekende oranje wortel met zijn lange groene loof. Hij bloeit langdurig en het liefst in droge, zanderige grond zoals graslanden, bermen, braakliggende terreinen en duinen. Op het gebied van biodiversiteit en het belang van inheemse soorten scoort te wilde wortel hoog. Dit komt door zijn aantrekkingskracht op insecten en zijn vermogen om te groeien op braakliggend terrein waardoor hij onmisbaar is voor de daar aanwezige insecten.
Tijdens de Wilde Wortelles zaaiden we zowel de veredelde wortel in een moestuinbed als de wilde wortel op willekeurige plekken in de voedseltuin. We mengden biologische aarde met zand, zodat de grond lichter werd. In deze lichtere grond ontwikkelt de wortel zich beter en krijgt hij zijn kenmerkende lange, rechte vorm. We zaaiden in een golvende beweging zodat het wortelbed mooi aansluit bij het dynamische karakter van de voedseltuin.
Wortelzaad heeft zo’n vier weken nodig om te ontkiemen, dus we zullen even geduld moeten hebben!
![]() |
Recept regenboog wortelsalade
We beginnen met het oogsten van de wortels. Veredelde wortels kunnen het hele jaar door geoogst worden. De wilde wortel oogsten we enkel in het eerste jaar tussen september en maart wanneer de plant nog niet bloeit, alleen dan zijn de wortels zacht en zoet. Het liefst verzamelen een gevarieerd palet aan kleuren waardoor de salade er vrolijk en aantrekkelijk uitziet. Veredelde wortels bestaan in de kleuren paars, geel en oranje. De wilde wortel is wit van kleur.
We borstelen de schil grondig schoon en raspen er met de julienne schiller lange vrolijke slierten van. Daarna gaan we op zoek naar eetbare wilde planten en bladgroenten. We oogsten bladeren van tuinmelde, snijbiet, klimspinazie, paardenbloem en venkel. Tot slot plukken we her en der wat eetbare bloemen zoals de cichorei (blauw), koolzaad (geel) en kaasjeskruid (roze), die we ter decoratie over de salade strooien.
Wist je dat het jonge loof van de wortel ook eetbaar is? Maar vanwege de kruidige smaak raad ik het sterk af voor in een salade.
|