Op bezoek bij een Flevolands akkerbouwbedrijf: een kijkje in de wereld van de reislustige pootaardappel

Het echte verhaal achter het eten laten zien: dat hopen educatieboerin Jacobina Hoekstra en haar man Johan te bereiken met hun werk als educatieboeren. Ze hebben een akkerbouwbedrijf met 100 hectare grond in de Noordoostpolder. Het bedrijf is voornamelijk gespecialiseerd in pootaardappelen, maar produceert ook suikerbieten, uien, Engels raaigras en gerst. Alle basisschoolleerlingen die op bezoek komen, krijgen zodoende het avontuurlijke verhaal van de Flevolandse pootaardappel te horen die de hele wereld over reist.

Klassen die op excursie gaan naar het akkerbouwbedrijf van Jacobina en haar man Johan krijgen het avontuurlijke verhaal van de pootaardappel te horen. Dit verhaal wordt aangepast aan de leeftijd en niveau van de leerlingen. Jacobina: “Onze pootaardappelen reizen de hele wereld over. In Israël, Sri Lanka of Brazilië worden ze daarna gepoot en geoogst voor consumptie. Denk hierbij aan friet, chips en kookaardappelen. De leerling leert zodoende meer over de pootaardappel, maar we vertellen ook wat het verschil is met andere aardappelen, zoals de zetmeelaardappel waar plantaardige hamburgers van worden gemaakt.”

Proeven en ontdekken

Een dag op de boerderij begint met een hartelijk ontvangst door Jacobina, gevolgd door kleine proeverijtjes. De leerlingen proeven verschillende soorten bewerkt eten, zoals brood of een Katja apenkop snoepje. Vervolgens moeten ze raden wat hier allemaal in zit. De verbazing is erg groot als leerlingen erachter komen dat er aardappelzetmeel zit verwerkt in de Katja apenkoppen snoepjes.

Na het proeven, staat er een kleine tour rond de boerderij op de planning. Er wordt meer verteld over de tractors, maar ook over de regenmeters die Johan gebruikt om het juiste zaaimoment in te schatten. Vervolgens gaan de leerlingen mee het land op. Ze leren meer over hoe de gewassen groeien, de rol die o.a. lieveheersbeestjes spelen bij het gezond houden van de aardappelen en ze komen meer te weten over de windmolens die naast het land staan.

Educatieboerin Jacobina Hoekstra: ”Veel leerlingen gaan naar huis toe met een glimlach op hun gezicht. Zo hebben we eens een groepje kinderen gehad die dolgraag een suikerbiet wilden meenemen naar huis, zodat ze aan hun ouders konden laten zien wat ze hadden geleerd."

Ook leerzaam voor (groot) ouders

Na afloop van het bezoek zijn de meeste leerlingen enthousiast. Jacobina:”Veel leerlingen gaan naar huis toe met een glimlach op hun gezicht. Zo hebben we eens een groepje kinderen gehad die dolgraag een suikerbiet wilden meenemen naar huis, zodat ze aan hun ouders konden laten zien wat ze hadden geleerd. Dat is een mooie bijkomstigheid van dit werk. Door de enthousiaste ervaringen van de leerlingen, leren de ouders ook meer over de herkomst van het eten. Daarom is het ook zo mooi dat bij het boerderijbezoek ouders of grootouders meekomen als begeleiders. Zo leerlingen niet alleen de kinderen meer over hun eten, maar ook de (groot)ouders!”

Flevolands boerderijeducatie: Kom bij de Boer

Jacobina is voorzitter bij de Vereniging ‘Kom bij de Boer’. Deze vereniging bestaat uit educatieboeren uit de gemeente Zeewolde, de gemeente Dronten en de gemeente Noordoostpolder en Urk. ‘Kom bij de Boer’, te volgen via Instagram en Facebook, maakt onderdeel uit van het voedseleducatie-project in Flevoland.  Vereniging Kom bij de Boer is aangesloten bij het platform van ‘Boerderij Educatie Nederland’. Over het algemeen is de beste periode voor een boerderijbezoek in het voorjaar.(april, mei, juni)

Boerderijbezoek in een andere provincie

Zit jouw school in een andere provincie, kijk dan op: Boerderijeducatie Nederland