Schakel een ‘Groen Handje’ in voor hulp bij een groen schoolplein of moestuin!

Droom jij als leerkracht of school van een groen schoolplein, of van een fijne schoolmoestuin? Misschien dat de Groene Handjes- regeling dan interessant is! Jong Leren Eten Gelderland (JLE) biedt scholen in Gelderland een aantal gratis adviestrajecten aan voor vergroening van het schoolplein of voor schoolmoestuinieren. Bedoeld voor het basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Ook kinderopvanglocaties kunnen gebruik maken van dit gratis adviestraject.

Gratis adviestraject

Scholen/ kinderopvanglocaties krijgen een beknopt gratis adviestraject op locatie (maximaal 8 uur), waarmee zij een stap kunnen maken op weg naar een groen(er) schoolplein / buitenruimte. Het adviestraject wordt uitgevoerd door een ‘groen handje’. Dit is een expert op het gebied van vergroening van schoolpleinen/moestuinieren. Het advies is op maat en sluit aan bij de mogelijkheden en wensen van de school of kinderopvanglocatie. Dit advies kan gaan over de vertaling van een eerste schets naar een concreet groen schoolplein, bevorderen van participatie van ouders en kinderen of draagkracht creëren voor de vergroening van de buitenruimte.

Maak kennis met Groen Handje Annerie Rutenfrans

Een van de Groene Handjes in Gelderland is Annerie Rutenfrans, werkzaam in regio Nijmegen. Wat doet Annerie zoal als Groen Handje?

Annerie: “Ik help scholen op weg met het aanleggen van een schooltuin op maat, die past bij de wensen en mogelijkheden van de school. Daarbij maak ik een draaiboek met aanschaf materialen, planning en teeltplan dat ze langdurig kunnen gebruiken.“

Eén van de recente projecten waar Annerie aan meehielp, was een moestuin voor een basisschool in Beek-Ubbergen. Wat hield dit project in? Annerie: “De school had een stukje grond bij een voedselbos, vlakbij de school. Daar wilden ze de schooltuin weer nieuw leven inblazen, met duo-tuintjes voor de leerlingen van groep 6.  Ik heb als Groen Handje een teeltplan gemaakt met jaarplanning voor deze duo-tuintjes en plantgoed aangeleverd in overleg met de ouders.”

Website Alliantie Schooltuinen

Een groot aantal instructiematerialen en lesmaterialen die leerkrachten kunnen gebruiken bij het moestuinieren, zijn verzameld op de website van Alliantie Schooltuinen. Deze alliantie heeft als missie toegang te geven tot een schooltuin. Op de website van Alliantie Schooltuinen is daarnaast een netwerk van schooltuinondersteuners te vinden, zodat scholen daar hulp kunnen vragen.

Meer weten over de Groene Handjes regeling?

Neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaar voor een vrijblijvend gesprek. We kunnen dan bespreken wat de vraag is van jouw school / kinderopvanglocatie en nagaan of dit traject daar geschikt voor is. Of bekijk hier de 'Groene Handjes’-regeling Gelderland.

>>> Terug naar het hoofdmenu.