Moestuinieren kinderopvang/bso

Een goed begin is het halve werk. Begin daarom niet lukraak zaden in de grond te stoppen, maar bedenk goed wat je waar en wanneer zaait. Met deze tips van IVN Natuureducatie maak je zeker een goede start. Gebruik daarnaast de zaaikalender van www.zaaikalender.com als je wilt weten wanneer je een gewas binnen of buiten moet zaaien en wanneer het oogsttijd is. Mocht je liever professionele hulp hebben bij het moestuinieren, schakel dan een moestuincoach in. Iedere provincie heeft een poule met coaches beschikbaar. Kijk snel welke coaches actief zijn in jouw provincie!

Zadenpakketten

Ieder jaar geeft RijkZwaan ongeveer 3000 gratis zadenpakketten weg voor kinderopvang, bso en scholen. Aanmelden voor zo’n pakket kan vanaf begin november tot begin januari, zolang de voorraad strekt. Bij de uiteindelijke toekenning van de pakketten wordt gekeken naar de verdeling per provincie en doelgroepen. Meer informatie over deze actie vind je hier. Je kunt daarnaast ook een zadenpakket bestellen op de website van IVN Natuureducatie.

Pedagogisch medewerker Joyce – Partou, locatie Harriët Freezerhof (Den Haag): “Voor de allerkleinsten is het erg moeilijk om geduldig te wachten tot het zaadje uitgroeit tot een plantje. Ze kunnen zich er nog weinig bij voorstellen. Daarom heb ik van bijvoorbeeld de tomaat al een volgroeid plantje gekocht, zodat de kinderen zien hoe hun tomatenzaadje er uiteindelijk ook komt uit te zien. “

Smakelijke Moestuinen Peuterproof

Wil je het moestuinieren grootschaliger en voor langere tijd aanpakken? Ga dan aan de slag met het programma Smakelijke Moestuinen ‘Peuterproof’. Dit is een breed opgezet voedings- en leefstijl (3-jarig) interventieprogramma gericht op kinderen van 1 tot 4 jaar in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Op het kinderdagverblijf kweken de pedagogisch medewerkers, samen met de kinderen, 16 soorten groenten in de moestuin. Deelname kost rond de €1350 per locatie voor een periode van 3 jaar. Meer informatie vind je hier.

>>> Terug naar het hoofdmenu.