Gezonde leefstijl voor kinderopvang en bso

Jong geleerd is oud gedaan. Om dat te realiseren in de praktijk, is starten met activiteiten rond voeding in de kinderopvang een goed idee. Zowel gezonde als ongezonde gewoontes worden bepaald door ervaringen in de kindertijd. De kinderopvang en de bso kunnen hier dus een grote rol in spelen. Hoe pak je het aanleren van een gezonde leefstijl op de kinderopvang en/of bso aan?

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met losse activiteiten rond een gezonde leefstijl, zoals moestuinieren of kooklessen. 

Stap 1. Ga aan de slag met het programma Gezonde Kinderopvang

Wil je dat jouw kinderopvang, peuterspeelzaal of bso blijvend aandacht aanbesteedt aan een gezonde leefstijl, dan is het Rijksprogramma Gezonde Kinderopvang wellicht een interessant idee. De aanpak van dit programma sluit aan bij de wensen en behoeften van jouw organisatie en versterkt wat jullie al doen. Als je gaat werken met de Gezonde Kinderopvang aanpak, dan kies je één of meerdere thema’s waar je mee aan de slag gaat. Denk aan voeding, bewegen, groen en mediaopvoeding. Meedoen aan dit programma kost geen geld, alleen tijd (uren van het personeel).

Stap 2. Word Coach Gezonde Kinderopvang!

Als jouw organisatie een Gezonde Kinderopvang wordt, dan heb je hiervoor kennis nodig. Daarvoor bestaan het programma ‘Een gezonde start’ en de 2-daagse training ‘Train-de-trainer’. Je kunt je hier gratis voor aanmelden. In deze training leer je hoe je van de opvang een gezonde en actieve omgeving maakt en hoe je de ouders en kinderen hierbij betrekt. Na afloop ben jij Coach Gezonde Kinderopvang.  Je wordt dan hét aanspreekpunt voor gezonde leefstijl binnen jouw organisatie en kunt jouw collega’s ook meer leren over deze aanpak.

Stap 3. Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage aanvragen

Als je bent opgeleid tot Coach Gezonde Kinderopvang, dan kun je ook gebruik maken van de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage van € 500 per locatie. Dit bedrag kun je gebruiken voor een voeding gerelateerde activiteit met de kinderen. Denk aan spullen voor een moestuin, ondersteuning van een moestuincoach of hulp bij een kookles. Deze regeling opent drie keer per jaar. Kijk in de agenda op de Jong Leren Eten website voor de data.

Hulp of inspiratie nodig?

Kun je wat hulp of inspiratie gebruiken bij je plannen? Neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaars in jouw provincie of het NME-centrum in jouw regio.