150ste groene schoolplein in Brabant betekent: FEEST!

Maandag, 4 november 2019

Het was afgelopen maand feest op basisschool de Bibit, de Sprockt en kinderopvang de Teddybeer in Tilburg. Zij gaan samen werken aan het 150ste groene schoolplein in Brabant.

Het plein ligt nu nog vol met grijze tegels. Maar daar komt binnenkort verandering in. Tegels worden vervangen door speelgroen, een grote moestuin en een modderkeuken. Want een schoolplein vol met tegels kan in deze tijd écht niet meer. Ook klaar met al het grauw en grijs van de tegels op het speelplein en wil je een groene makeover? Er kunnen nog 100 scholen meedoen met de subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’. De subsidieregeling is een groot succes. Elke week ondergaan twee schoolpleinen een metamorfose.

Zien en beleven
De leerlingen gaan de natuur zien en beleven. En ze gaan merken waar een groen schoolplein goed voor is: water wordt niet afgevoerd via het riool, maar gaat naar de planten. Bomen bieden schaduw in de zomer, zodat er ook in een hete zomer lekker koel kan worden gespeeld en de koolmezen in de nestkastjes eten hun buik vol met eikenprocessierupsen. Ook gaan ze aan de slag met moestuinieren en leren ze meer over waar ons eten vandaan komt en hoe je het klaarmaakt. Speciaal voor deze gelegenheid ontving dit 150e schoolplein een voucher om de moestuincoach van Jong Leren Eten in te zetten bij advisering en lessen over moestuinieren.

Subsidie beschikbaar
De subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’ is voor basis- én middelbare scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk inrichten. Provincie Noord-Brabant, de vier Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten legden hiervoor €3,5 miljoen bij elkaar. Daarvan is nu nog 1,4 miljoen beschikbaar. 

Nog budget voor 100 scholen
Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70% van de kosten, met een maximum van €14.000. De regeling loopt nog tot december 2021 en er is nog budget voor zo’n 100 schoolpleinen. Meer informatie kan je vinden op: https://schoolpleinenbrabant.nl/.

 

Provincie