23 gecertificeerde school-moestuincoaches erbij in Noord- en Oost-Gelderland!

Donderdag, 20 april 2023

Op woensdag 19 april 2023 hebben 23 moestuincoaches uit Gelderland hun opleiding succesvol afgerond. De laatste cursusdag vond plaats in Winterswijk. Wethouder Elvira Schepers-Janssen van de gemeente Winterswijk reikte vervolgens de certificaten uit aan de ‘afgestudeerde’ moestuincoaches, waaronder deze keer heel wat coaches uit regio Achterhoek. Met dit bewijs van hun kwaliteit kunnen zij nu aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, kinderopvang, of mbo.

De opleiding tot moestuincoach

In een 4-daagse cursus hebben de moestuincoaches geleerd hoe een natuurlijke schoolmoestuin wordt opgezet en aangelegd, hoe je de moestuin inricht als een waardevolle aanwinst voor de hele school en natuurlijk hoe je de jonge tuiniers coacht naar een succesvolle moestuinervaring.

Belangrijke onderdelen van de opleiding waren het maken van een jaarrond teeltplan en het verzorgen van een gastles op een schoollocatie. Eén van de coaches nam een kleutergroep mee naar de tuin: “Ze waren zeer geïnteresseerd en toen de aandacht verslapte liet ik ze lieveheersbeestjes bekijken en tuinkers proeven. Ze waren één en al verwondering en verbazing”.

Er is geoefend met verschillende werkvormen van zaaien tot het verwerken en proeven van de oogst. “Ik doe het voor die jongen, die trots aan zijn moeder vertelt dat hij nu wel radijsjes lust omdat hij ze zelf heeft laten groeien”, vertelt een kersverse coach. Waardevolle lessen in de moestuin dus.

Overhandiging certificaten door wethouder

De laatste cursusdag vond plaats in Winterswijk. Op het terrein van De Dorpsakker aldaar  hebben zij hun kennis en vaardigheid gedemonstreerd. Wethouder Elvira Schepers-Janssen van de gemeente Winterswijk reikte vervolgens de certificaten uit aan de ‘afgestudeerde’ moestuincoaches, waaronder deze keer heel wat coaches uit regio Achterhoek. Met dit bewijs van hun kwaliteit kunnen zij nu aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, kinderopvang, of mbo. De wethouder overhandigde alle deelnemers ook een handige tool, de zogenaamde ‘moestuinkaartenbak’, die ze in de schoolmoestuin kunnen gebruiken.

Elke school een schoolmoestuin: waarom schooltuinieren zo belangrijk is!

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Ze gaan meer proeven en uitproberen en zo wordt spelenderwijs aan smaakontwikkeling gewerkt. Natuurlijk wordt er ook veel geleerd.

Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Het is een geweldige belevenis om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. En die zelfgekweekte wortel wil je natuurlijk graag proeven. Daarnaast is het ook heerlijk om lekker buiten te zijn, te bewegen en te ontspannen. Van het buiten werken en spelen krijgen de kinderen veel energie; ze kunnen zich beter concentreren en leren ook nog eens allerlei sociale vaardigheden (samenwerken).

 

Wil jij ook een moestuincoach inzetten?

We kijken terug op een mooie cursus met enthousiaste en professionele deelnemers die vanaf nu klaar staan om als moestuincoach heel veel schooltuinen aan te leggen. Deze opleiding is aangeboden door Jong Leren Eten (JLE)-Gelderland, inhoudelijk verzorgd door IVN en VELT. De opleiding heeft zich toegespitst op de regio Noord- en Oost-Gelderland. De cursusdagen waren in de gemeentes Harderwijk, Apeldoorn, Doetinchem en Winterswijk.

 

Kun je ook wel wat hulp gebruiken bij het maken van een moestuinplan of zoek je een helpende hand bij de moestuinlessen op school? Ga dan naar de website van JLE Gelderland https://www.jonglereneten.nl/provincie/gelderland  voor meer informatie over de Gelderse moestuincoaches en de mogelijkheden die zij bieden.

Provincie