Bezoek met je klas een Noord-Hollandse educatieboer tijdens de Week voor de gezonde jeugd (12 t/m 17 juni)

Belevend leren over voedsel op de boerderij
Vrijdag, 26 mei 2023

Hoe plassen planten? Hoe kauwt een kip? Melkt een boer ook in het weekend? Dit soort spontane vragen krijgt een educatieboer voor zijn kiezen als er leerlingen op de boerderij komen. Steeds meer schoolklassen boeken een boerderijles. De ambitie is om iedere basisschoolleerling een boerderijles te gunnen. Daarom zetten educatieboeren in Hollands Noorden tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd (12 t/m 17 juni) hun deuren open voor een gratis schoolbezoek.

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd kunnen scholen in de regio Hollands Noorden gratis één boerderijles boeken. Er zit een maximum aan aantal gratis boerderijlessen, dus wees er snel bij. De Week voor de Gezonde Jeugd is van 12 t/m 17 juni. Leerlingen kunnen in deze periode de boerderij in volle glorie beleven. Bloemen bloeien, planten groeien en dieren staan in de wei. Inschrijven voor een boerderijles kan via de website van Boerderijeducatie Hollands Noorden.

Aandacht voor boerderijeducatie – boek nu al een les voor volgend schooljaar
Veel leerlingen weten niet waar het voedsel vandaan komt en wat er allemaal op de boerderij gebeurt. Om het lesaanbod van Boerderijeducatie Hollands Noorden op de kaart te zetten bij scholen, organiseren de educatieboeren deze promotiecampagne. Daarbij mikken de educatieboeren speciaal op scholen die nog nooit een boerderijles in de buurt hebben geboekt.

Ook op andere momenten in de maanden juni en juli kunnen scholen voor dit schooljaar nog een boerderijles boeken bij de educatieboeren van Boerderijeducatie Hollands Noorden. En vanaf 1 juni is het ook mogelijk om al een boerderijles te boeken voor het volgend schooljaar. Dat kan niet alleen bij Boerderijeducatie Hollands Noorden, maar ook bij de andere samenwerkingsbanden voor boerderijeducatie in Noord-Holland:

Een boerderijles
Boerderijeducatie betekent beleven, leren en ontdekken waar ons voedsel vandaan komt, hoe het wordt gemaakt en wat er leeft en bloeit op de boerderij. Een boerderijles biedt een mooie aanvulling op de theorie in de klas. Op de boerderijen is van alles te zien en te beleven. Kinderen mogen meehelpen de dieren of planten verzorgen, klusjes doen, krijgen een rondleiding, er zijn doe-opdrachten en allerlei activiteiten die aansluiten op het lesniveau van de klas.

Door de praktijk te laten zien, verbreden leerlingen hun leerervaring en ontdekken ze dat eten niet zomaar in de supermarkt ligt, maar in veel gevallen begint bij een boer en tuinder. Op 9 agrarische bedrijven in West-Friesland en de kop van Noord-Holland kun je met de klas terecht voor een belevingsles. De deelnemende de bedrijven zijn akkerbouwers, fruittelers, melkveehouders, een pluimveehouderij en een pluktuin.

Meerwaarde
Als leerlingen met eigen ogen zien hoe en waar voedsel wordt geproduceerd, maakt dat veel indruk. Er zijn vaak meerdere redenen waarom scholen een bezoek aan een boerderij boeken. Als onderdeel van een jaarlijks terugkerend thema of programma, om leerlingen het werk op de boerderij te laten ervaren, om te leren over de natuur of om te ontdekken waar hun eten vandaan komt. Dit zegt veel over het belang en de meerwaarde die boerderijeducatie biedt aan scholen.

Provincie