Buitenlesdag Leiden: inspirerende dag over voedseleducatie in het voortgezet onderwijs

Donderdag, 16 mei 2019

Wetenschappelijke voedselproefjes, geblinddoekt eten proeven en je eigen wildplukpesto maken. Dat waren enkele activiteiten van de Buitenlesdag die begin april werd georganiseerd door IVN Natuureducatie in opdracht van Jong Leren Eten Zuid-Holland. De DZB kwekerij in Leiden stelde haar terrein hier speciaal voor open. Doel van deze dag was om inspiratie op te doen voor voedseleducatie in het voortgezet onderwijs.

Wetenschappelijke proefjes met voedsel
Naast de voedseleducatie-aanbieders uit Leiden, vrijwilligers en stagiaires waren 80 leerlingen van het Wellantcollege uit Oegstgeest aanwezig bij de buitenlesdag. In kleine groepjes kregen de leerlingen op het terrein les over voedsel. Het Technolab Leiden verzorgde bijvoorbeeld vier korte wetenschappelijke proefjes over voedsel. Er werd gekeken naar de PH-waarde van verschillende drankjes en de aanwezigheid van zetmeel in voedsel.

Wildplukpesto
Daarnaast konden de leerlingen deelnemen aan een wildpluk-workshop. Met zoekkaarten konden de leerlingen onkruid van het terrein verzamelen en daar vervolgens een ‘wildplukpesto’ van maken. Ook was er een workshop waarin de leerlingen aan de slag mochten met het bouwen van een stellage voor stokbonen. De docenten van het Wellantcollege verzorgden een les over smaak. Ze lieten hun leerlingen geblinddoekt eten en drinken proeven.

Positieve ervaring
De dag werd afgesloten met een gezamenlijke lunch en een voedselquiz om het geleerde van de dag nog eens te herhalen. Alle betrokken partijen bij deze buitenlesdag waren positief. Zowel de school als de educatie-aanbieders zouden graag een vervolg zien. De DZB kwekerij heeft aangegeven hier ook weer aan mee te willen werken.

Bekijk ook het filmpje over de buitenlesdag.

Provincie