Dutch Food Week in Groningen: koeien aaien en pompoensoep maken

Vrijdag, 30 oktober 2020

In de Dutch Food Week (oktober 2020) is een groep kinderen van de Buitenschoolse opvang uit Bedum  op bezoek geweest bij boerin Marjan Groendijk van Beleef de Koe. Hoe zag dat bezoek eruit?
 

De kinderen die deelnemen waren in de leeftijd van 6 tot 10 jaar. Alle activiteiten werden met veel enthousiasme ontvangen. Marjan: “We met een korte introductie waarin ik vertelde over de boerderij en mijn koeien. Vervolgens kregen de kinderen een rondleiding op de boerderij en stonden er allerlei opdrachtje klaar.”

De opdrachten varieerden van op een tractor zitten, een fotospel met een waslijn, het melken van een kunstkoe en het voeren van echte koeien. De kinderen kregen te zien hoe de koeien door een robot worden gemolken. Dat was met name voor de oudere kinderen heel interessant: Hoe werkt nu een robot. De kinderen waren gefascineerd door die techniek.

Door al deze ‘doe-activiteiten’ blijft het boerderijleven goed hangen bij de kinderen en kunnen ze het geleerde beter onthouden.  Marjan: ‘het is zo leuk deze kinderen bezig te zien en ze iets mee te geven en bewust te maken waar hun voedsel vandaan komt’.

 

Pompoensoep maken

Daarnaast werden er in de Dutch Food Week, 50 gratis ingrediëntenboxen verspreid onder kinderopvanginstellingen en buitenschoolse opvang, n.a.v. een inschrijving vooraf. De actie was een samenwerking tussen JLE en Boer op Noord.  De kinderen konden aan de slag met zelf pompoensoep maken, boter schudden en lekker besmeren op Groningse Knappertjes. Het pakket bestond uit: 1 pompoen, uien, knoflook, room (om boter van de schudden), peper, zout, bieslook en Groningse knappertjes .

Daarnaast zat er een recept voor het maken van pompoensoep in en een beschrijving voor het boter schudden. Een leuk peutersoepboekje is toegevoegd, tevens leuk voor ouderen kinderen. Met ook uiteraard een kortingsbon voor een bezoekje vaan een van de boeren van Boer op Noord. Met name de pompoen is enthousiast ontvangen, het paste perfect in het Halloween thema van vele opvang instellingen. 

 

Provincie