Een lekker Zeeuws Kindermenu met Yammie Yammie kookworkshop

Vrijdag, 10 augustus 2018

Kapiteinsbrood met Zeemansboter, garnalenpoffertjes en zeewierwafels prijken binnenkort bovenaan kindermenu's in de Zeeuwse horeca. Als het aan de Zilte Academie en haar jongste studenten ligt, althans.

Yammie Yammie
Zeventien kinderen deden afgelopen woensdag mee aan de kookworkshop in het kader van het Yammie Yammie Lekker Zeeuws Kindermenu. Het is een initiatief van de Zilte Academie, binnen het programma Jong Leren Eten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). ,,In Zeeland hebben we eigenlijk een snoepkeuken aan allerlei ingrediënten die hier gewoon groeien", zegt Vincent van der Veen van Jong Leren Eten. ,,Lamsoor, zeewier, noem maar op; daar kun je lekker gezond mee koken. Dat is wat de kinderen hier vandaag aan het doen zijn." 

,,Waar het op neerkomt", zegt voorzitter Marianne Ketting van de Zilte Academie, ,,is dat we kinderen zelf een gezond alternatief willen laten maken voor de spreekwoordelijke frites met frikadel of kroket in restaurants." De gerechten die onder deze vlag worden ontwikkeld, komen op een online-platform. De bedoeling is dat de Reizende Chef her en der in Zeeland de menu's samen met kinderen ontwikkelt. 

Zeeuwse gerechten
Op 15,17 en 18 augustus staat Terra Maris in Oostkapelle als eerstvolgende op het programma. Het gaat om een voortraject dat na de vakanties uitgebreid door scholen zou moeten worden opgepikt, hoopt Brenda de Haan van Jong Leren Eten. Het project wordt 5 oktober in Middelburg officieel gelanceerd. Ketting verwacht dat dan de eerste typisch Zeeuwse gerechten kunnen worden gepresenteerd. 

De Haan wil met de scholen nog nét een stapje verder zetten. ,,We willen de kinderen bewust maken waar hun eten vandaan komt. Dus zou het mooi zijn als ze zelf hun spullen gaan halen bij de boerderij of langs de waterkant." 

Lees hier het hele artikel op PZC nieuws.

 

 

Provincie