Eerste moestuincoaches voor Brabantse scholen gestart!

Vrijdag, 17 mei 2019

Afgelopen dinsdag 14 mei zijn de allereerste moestuincoaches van Nederland opgeleid. Als moestuincoach zijn ze inzetbaar voor begeleiding van het moestuinieren door scholen. De coaches zullen zich de komende tijd op en rondom scholen in Noord-Brabant laten zien om het moestuinieren te stimuleren en ondersteunen. Namens IVN en Jong Leren Eten Noord-Brabant feliciteren wij de kersverse moestuincoaches en wensen hen veel succes!

De afgelopen maanden hebben de moestuinders zich met behulp van de training van IVN en VELT ontwikkeld tot echte coaches. Zij hebben naast inhoudelijke kennis ook didactische en coachende vaardigheden opgedaan. Zo kunnen zij nu ingezet worden van gastdocent tot praktijkbegeleider. Ook gaan ze zelf actief aan de slag om bij scholen in de omgeving het moestuinieren op de agenda te zetten en kunnen ze optreden als adviseur tijdens de transitie naar een gezonder schoolplein.

Waarom een moestuincoach?
In Nederland is de trend gezet naar het vergroenen en gezonder maken van schoolpleinen. Een moestuin kan daarbij belangrijk zijn. Het is immers een prachtige plek om te ontdekken hoe voedsel groeit en een plek waar verbinding met de natuur vanzelfsprekend wordt. Echter, een moestuin op school roept vragen op. Op welke plek leg je deze aan? Wat verbouw je? Wie verzorgt de moestuin in de schoolvakanties? De moestuincoaches zullen de scholen gaan begeleiden naar een moestuin die bij de school past. Ook kan een moestuincoach de eigen moestuin ter beschikking stellen waar leerlingen welkom zijn om zelf aan de slag te gaan. 

Hoe schakel ik een moestuincoach in?
Een gecertificeerde moestuincoach kun je aanvragen door een mailtje te sturen naar d.bosch@ivn.nl. Gelieve bij de aanvraag de inhoudelijke wensen te specificeren, alsook de regio, beschikbare tijd en doelgroep te vermelden waarvoor de moestuincoach ingezet zal worden. Zo kan er gezocht worden naar de beste match. 

Ondersteunende subsidie voor scholen 
Vanuit Jong Leren Eten opent er 2 september aanstaande een nieuwe subsidieronde: Onder het motto ‘Lekker naar buiten!’ kunnen alle scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs subsidie aanvragen voor drie activiteiten: moestuinieren, koken of een excursie of gastles op het gebied van voeding. Klik hier voor meer informatie. Daarnaast kunnen scholen in Brabant subsidie aanvragen voor het inrichten van een groen en gezond schoolplein. Kijk voor meer informatie op http://schoolpleinenbrabant.nl. De scholen die hierbij graag een moestuin willen inrichten kunnen ook gebruik maken van de moestuincoaches. 

Zelf moestuincoach worden?
Kijk hier voor meer informatie over moestuincoaches.
Komend najaar (september 2019) start een nieuwe opleiding tot moestuincoach in de regio Zuid-Oost Brabant. Houdt de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie. Aanmelden voor de nieuwsbrief van Jong Leren Eten Noord-Brabant kan hier.

Provincie