Eerste voedselbosje op Limburgs schoolplein is een feit

Dinsdag, 8 december 2020

Dinsdag 1 december was een feestelijke lesdag voor de leerlingen van United World College in Maastricht. Zij legden samen met IVN Natuureducatie, Jong Leren Eten, CNME Maastricht en regio én hovenier Dolmans Landscaping het eerste Voedselbosje op een schoolplein in Limburg aan. Een Voedselbosje bedraagt 30 vierkante meter bos gevuld met 22 verschillende eetbare bomen, struiken en kruiden. Na het aanplanten konden leerlingen een appeltje roosteren om alvast te proeven van de toekomstige oogst. In de middag werd het Voedselbosje geopend door Marc Veekamp van IVN en werd het informatiebord onthuld door hoofd van de school Lodewijk van Oord. Daarnaast werd de tweede Groene Vlag van Eco-Schools Nederland overhandigd door Peter Alblas van het CNME, waarbij UWC Maastricht wordt erkend in hun status als duurzame school.

Planten, oogsten, proeven en leren

Voordat de leerlingen konden aanplanten, kregen zij in de klas les over het hoe en waarom van het Voedselbosje. Ook leerden zij spelenderwijs over de eetbare delen van planten. Belangrijk om te weten, want een halfjaar na aanplant kan er in het Voedselbosje al voor de eerste keer geoogst worden. Veel zal het bosje dan nog niet opbrengen. Net als in een groot voedselbos moet de natuur even de tijd krijgen en wordt de oogst elk jaar groter. Maar tot het zover is kunnen de leerlingen al van alles leren over de verschillende soorten eetbare planten.

Een smakelijk feestje

Docenten Cyrille Dols en Olaya Garcia waren dolenthousiast toen ze hoorden dat zij één van de vijf gelukkigen waren van een Limburgs Voedselbosje. Op deze manier leren kinderen dat hun eten niet zomaar op hun bord verschijnt, maar dat er heel wat aan vooraf gaat. En dat de leerlingen zelf het Voedselbosje mogen aanleggen is al helemaal een feestje. Het ietwat tegenvallende weer mag de pret niet drukken. ‘Dit is fantastisch!’ roept een groepje kinderen terwijl ze de regen en modder trotseren om hun eigen boompje te kunnen planten. Naast de moestuin kunnen ze voortaan ook leren van de soorten in hun eigen Voedselbosje. Een mooie stap om gezonde en duurzame voeding toegankelijker te maken, vindt ook Truusje Diepenmaat van Jong Leren Eten Limburg.

Van amandelboom tot colakruid

Een Voedselbosje is een aangelegd bosje van 30 m2 bestaande uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. Het Voedselbosje van UWC Maastricht is onderdeel van de IVN Voedselbosjesbeweging. IVN droomt om samen met partners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Een Voedselbosje neemt kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie, maakt gezond en duurzaam eten toegankelijk en ondersteunt de voedseltransitie in de landbouw. Dit eerste Voedselbosje in Limburg is aangelegd onder leiding van IVN Limburg en CNME Maastricht. Het bosje is gefinancierd door Gemeente Maastricht, het programma Jong Leren Eten, Fonds NME, het Prins Bernhard Cultuurfonds en IVN. Ook een Voedselbosje op jouw schoolplein? Meld je aan via www.ivn.nl/voedselbosjes of neem contact op met een van de makelaars van Jong Leren Eten.

Provincie