Evaluatie van programma Smakelijke Moestuinen Peuterproof op 8 locaties in provincie Groningen.

Maandag, 28 maart 2022

De 8 kinderdagopvanglocaties die in 2018 en 2019 zijn gestart met het programma Smakelijke Moestuinen Peuterproof, zijn door Jong Leren Eten Groningen bevraagd over hun ervaringen hiermee. Hoe is dit 3-jarige programma bevallen bij de deelnemende locaties? Waar liep men tegenaan en welke ondersteuning is nog nodig? Dat kan allemaal naar voren in deze evaluatie.

Jong Leren Eten Groningen was erg benieuwd zijn naar de ervaringen van het programma Smakelijk Moestuinen Peuterproof, zijn alle deelnemende kinderopvanglocaties die gestart zijn in 2018 en 2019, recent benaderd met de vraag hun ervaringen te delen. De locaties die in 2018 en 2019 gestart zijn, hebben het 3-jarige programma inmiddels afgerond. Naar aanleiding van onze oproep is er met 8 deelnemende locaties gesproken.

Nog steeds aan het moestuinieren

Leuk om te vermelden is dat bijna alle locaties nog steeds actief aan het moestuinieren zijn (of dat weer gaan doen komend seizoen)! Genoemd werd dat Smakelijke Moestuinen Peuterproof op een aantal locaties het moestuinieren echt op de kaart heeft gezet. Op sommige locaties was het wel zoeken; wat is een goede plek voor de moestuinbak, hoe zorgen we dat de kinderen de bak niet als een zandbak gaan gebruiken en op wat voor manier krijgen we nu genoeg groente en fruit de grond uit?

Enthousiaste kinderen en ouders

De kinderen zijn erg enthousiast! Er worden smoothies gemaakt, salades uit eigen tuin gecreëerd en gewoon af en toe even wat aardbeien of wortels geplukt tijdens het buitenspelen.  Ook van ouders kwamen positieve reacties en op sommige locaties haakten zelfs ervaren moestuinouders aan.

Corona en hele droge zomers zorgden wel voor de nodige uitdagingen afgelopen jaren. Door personeelstekort schoot de moestuin er soms bij in en dan werkt het niet. De moestuin heeft best wat aandacht nodig, dus draagvlak onder de medewerkers is belangrijk om het te doen slagen.

Provincie