Film ‘Een jaar rond met je handen in de grond’ inspiratie voor moestuinieren op scholen

Woensdag, 21 oktober 2020

Basisscholen inspireren om met een moestuin te starten, dat was het doel van de bijeenkomst afgelopen woensdag over schoolmoestuinieren in LUX in Nijmegen. Een schoolmoestuin geeft kinderen de kans te leren en proeven in de praktijk. De bijeenkomst werd georganiseerd door Jong leren Eten Gelderland, Adviesbureau Beleef & Weet en GGD Gelderland-Zuid.

Docenten van acht basisscholen uit Nijmegen en omstreken zagen als eerste de film ‘De schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond’. De film  gaat over 100 jaar schooltuinen in Amsterdam en motiveert om meteen met een schooltuin te beginnen. EMS FILMS, bekend van ‘De nieuwe wildernis’, maakte de film. De docenten waren enthousiast: “Al onze collega’s moeten dit absoluut zien. Een superleuke en goede film!”.

Miniworkshop

Na de film volgde een miniworkshop met enkele sprekers. Clemens Thonen, leerkracht St. Maartenschool en vrijwilliger op schooltuinencomplex de Wielwaal, vertelde hoe het schoolmoestuinieren er aan toe gaat. Zijn advies: “Zelfs met maar een paar stoeptegels eruit kan je al van alles doen op het schoolplein. Begin klein!”. Judith Smetsers, directeur van basisschool De Regenboog uit Malden, legde uit hoe zij moestuinieren op het schoolplein verbinden met koken en samen eten.

Scholen krijgen ondersteuning bij start

Nijmeegse basisscholen die geïnteresseerd zijn in het starten van een schoolmoestuin kunnen gratis ondersteuning krijgen van GGD Gelderland-Zuid en Adviesbureau Beleef & Weet. De film ‘De schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond’ draait op dit moment in LUX in Nijmegen. De bedoeling is dat de film in het nieuwe jaar, met bijbehorend online lespakket, bij scholen wordt aangeboden. De trailer van de film is te zien via: https://vimeo.com/378998703

Provincie