Gelderland heeft er 25 gecertificeerde moestuincoaches bij voor kinderopvang en scholen

Donderdag, 7 juli 2022

Begin juli hebben 25 moestuincoaches in Gelderland de opleiding tot moestuincoach van IVN/Velt afgerond. De opleiding is aangeboden door JLE-Gelderland, inhoudelijk verzorgd door IVN Natuureducatie en VELT en ondersteund vanuit de gemeentes Arnhem, Ede, Nijmegen. Binnenkort zullen de coaches zich presenteren op de Jong Leren Eten website en zijn ze inzetbaar voor begeleiding en coaching van het moestuinieren op scholen en kinderopvanglocaties in de provincie Gelderland. 

In een 4-daagse cursus hebben de moestuincoaches geleerd hoe een natuurlijke schoolmoestuin wordt opgezet en aangelegd, hoe je draagvlak creëert bij docenten en begeleiders en natuurlijk hoe je de jonge tuiniers coacht naar een succesvolle moestuinervaring. Het didactisch werken op een speelse manier (met kinderen) kwam daarom volop aan bod tijdens de opleiding. 

Ervaringen uitwisselen en kennis opdoen

Onderdeel van de opleiding is een gastles geven, want voor een klas staan is niet makkelijk. Gelukkig hebben alle coaches een succesvolle gastles kunnen geven en waren de kinderen heel enthousiast. Eén van de kinderen liet na afloop van de gastles trots zijn zelfgekweekte radijsje aan zijn vriendje zien, terwijl hij normaal gesproken geen radijsjes lust.

Jong Leren Eten makelaar Wieke Bonthuis: "Scholen en kinderdagverblijven kunnen via de Jong Leren Eten website een moestuincoach inschakelen. In het onderwijs zien we steeds vaker tekorten aan leerkrachten. Deze moestuincoaches kunnen met een reeks lessen, gaten opvullen."

Inzetten van moestuincoach bij tekort aan leerkrachten

‘Het is zo mooi om te zien dat iedereen zo enthousiast is en echt aan de slag is gegaan met de opleiding’, aldus Wieke Bonthuis, Makelaar Jong Leren Eten Gelderland. ‘Alle moestuincoaches die de opleiding hebben gevolgd, staan met hun profiel op de website www.jonglereneten.nl. We hebben al een mooie database opgebouwd. Scholen en kinderdagverblijven kunnen via de site een moestuincoach inschakelen. In het onderwijs zien we steeds vaker tekorten aan leerkrachten. Deze moestuincoaches kunnen met een reeks lessen, gaten opvullen. Kinderen worden hier ontzettend blij van. En: ze leren meer over gezond eten en maken andere keuzes!’

Benieuwd naar de Gelderse moestuincoaches? Binnenkort staan de profielen van de coaches op de pagina van JLE Gelderland. De coaches zullen zich kort voorstellen en ingaan op hun specialisatie en doelgroep(en) waarvoor ze inzetbaar zijn. Zoek je een moestuincoach in een andere provincie? Kijk dan op de pagina van jouw provincie, bij het blok 'moestuincoaches' voor de coaches die inzetbaar zijn in jouw provincie. 

Provincie