Geslaagde ‘Klasseboer on tour’ in Brabant

Dinsdag, 28 mei 2019

Melk komt toch uit de supermarkt?

Dit voorjaar hebben we samen met de Klasseboerenvan onze provincie een reeks van ‘Klasseboer on tour’ inspiratiebijeenkomsten georganiseerd. We gingen op bezoek bij Wilma Zonnenberg in Herpen, Ellie Fonken in Tilburg en Sjannie Leeyen in Vinkel. Zij hebben ieder een prachtig boerenbedrijf en daarbij zij zijn ook Klasseboer. Ze willen onze kinderen en hun ouders heel graag leren waar ons eten vandaan komt.

Doel van Klasseboer on tour was om de professionals, die bezig (willen) zijn met voedseleducatie, te informeren over het werk van de Klasseboer en wat hij of zij kan betekenen voor de kinderen. De professionals waren afkomstig uit het onderwijs, de kinderopvang, maar ook vanuit gemeenten, natuur- en milieu organisaties, GGD, buurttuinen of buurtinitiatieven. Een mooie mix van geïnteresseerden!

In totaal hebben we bijna 60 mensen mogen ontvangen tijdens deze drie tours. We begonnen met een presentatie over het werk van de Klasseboer en over Jong Leren Eten. Daarna gingen de deelnemers zelf een les beleven, onder leiding van de Klasseboer. Voor iedereen was het leerzaam! Op het bedrijf mochten de deelnemers zelf gaan ruiken, voelen en uiteindelijk proeven welke mogelijkheden de Klasseboer allemaal heeft om met kinderen aan de slag te gaan:

Zelf de koeien voeren, leren over de vele verschillende soorten voer die de koe eet, kijken én luisteren naar de melkrobot, een blotevoetenpad lopen door bakken met de verschillende soorten voer voor de dieren, een biggetje vasthouden, uitrekenen hoeveel liter melk een koe per jaar geeft, radijsjes uit de moestuin plukken en eten en nog veel meer.

Tijdens de bijeenkomsten zijn er nieuwe contacten gelegd en samenwerkingen ontstaan. Daar zijn we blij mee! De Klasseboer staat weer op de kaart en we hopen dat er steeds meer scholen en kinderdagverblijven met de kinderen op bezoek gaan bij de boer!

Provincie