Gezonde Smikkelweken 2023: kleurrijk groenteprogramma blijkt succesvolle vakantieactiviteit

Maandag, 28 augustus 2023

Tussen 17 juli en 4 augustus 2023 heeft de derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken in Gelderland gedraaid op maar liefst 74 locaties van de buitenschoolse opvang (bso). 6.300 kinderen zijn een week lang op groenten-ontdekkingstocht gegaan, met behulp van de groentebox die ze hiervoor hadden ontvangen; een vrolijk pakket met volop spelletjes, proeverijen en recepten. Bij de start van de Gezonde Smikkelweken reikte  wethouder Gerard van Deelen (gemeente Scherpenzeel) de groentebox uit aan bso Happy Kids in Scherpenzeel. 

 

Waarom meer aandacht voor groenten en fruit?

In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar te weinig groenten en fruit. Honger wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Het resultaat is dat 1 op de 7 Nederlandse kinderen overgewicht heeft. Het doel van de Gezonde Smikkelweken is om alle kinderen gezond te leren eten, op een speelse, vrolijke manier. Daar zet Spoony, de ontwikkelaar van dit programma, zich voor in, samen met Jong Leren Eten en met steeds meer nieuwe partners.

Wethouder Gerard van Deelen:  “Een programma zoals Gezonde Smikkelweken vinden wij erg relevant. Het is belangrijk dat kinderen gezond eten, maar ook bewust gezonde keuzes maken. Zo’n groentebox met spelletjes, activiteiten en lekkere groenten en fruit kan daar zeker bij helpen.”

Vrolijke resultaten

De kinderen hebben tal van nieuwe groentes en fruit geproefd. Wat dacht je van chioggia-biet, of ananastomaat, of verse vijg en verse mais? Spannend als je dit blind gaat proeven. Soms blijkt het dan verrassend lekker, soms ook niet. Maar iedereen durft te proeven en daar begint de smaakontwikkeling en smaak-uitbreiding. Dit zintuigenspel is één van de vele spelletjes uit de groentebox. Een ander onderdeel is samen een groentecake bakken. Recept en ingrediënten komen uit de groentebox. De glunderende gezichtjes als je die zelfgebakken cake met elkaar mag opeten…!!!

 

Verdubbeling deelname Gezonde Smikkelweken

Dit jaar hebben 120.000 kinderen meegedaan aan de Gezonde Smikkelweken. Dit is een verdubbeling van het aantal van vorig jaar. Het programma slaat enorm aan en is zich aan het uitbreiden naar basisscholen. Meer partners zien dit en zijn dit jaar gaan ondersteunen om de uitvoering van de Gezonde Smikkelweken mee mogelijk te maken. In Gelderland was dat met name Regio Foodvalley. Zo maken we met elkaar meer impact en maken we gezonder eten gewoon lekker.

Kijk op de website van de Gezonde Smikkelweken voor meer informatie.

 

Provincie