Haarlem College zet via Gezonde School aanpak groots in op gezonde voeding bij leerlingen

Donderdag, 22 september 2022

Een broodtrommel met een witte boterham is verleden tijd als het aan het Haarlem College in Schalkwijk ligt. Met hun nieuwe aanpak willen ze een gezonde levensstijl onder hun leerlingen vanzelfsprekend maken. Zo vind je nu op de school watertappunten, broodjes met gezond beleg en snoep zonder suiker.

Gezonde levensstijl essentieel: Op het Haarlem College gaan ze een positieve bijdragen leveren aan een gezonde levensstijl van hun leerlingen. Gezonde voeding is een groot onderdeel van het welbevinden van kinderen. Op het Haarlem College willen zij de leerlingen deze keuze bieden, want kinderen die lekker in hun vel zitten, leren en werken beter!

“Gezonde voeding is belangrijk om lekker in je vel te zitten, zodat kinderen beter kunnen werken en leren”, vertelt Viola Scheerder, die op dit moment plaatsvervangend directeur van het Haarlem College is. Daarom is de school in Schalkwijk gestart met de Gezonde School Aanpak. De komende drie jaar zullen er verschillende gezonde initiatieven zijn in de school waar zo’n 680 leerlingen zitten voor de leerwegen MAVO en VMBO.

Lage prijzen

Een van de onderdelen van deze aanpak zijn de gezonde broodjes in de kantine. En dat gezond eten ook lekker kan zijn, is duidelijk. Maandag werden er al meer dan 500 van verkocht. “We houden de prijs van de broodjes bewust laag om de gezonde keuze te stimuleren,” vertelt Viola Scheerder. “Het verschil leggen we als school bij.” De gezonde snacks op het Haarlem College worden verzorgd door Healzzy2go. 

Meer water

Naast de broodjes heeft het Haarlem College ook de eerste ‘dorstbar’ in Nederland. Dit is een watertappunt. Zo hopen ze de leerlingen te stimuleren om meer water te drinken. Daarnaast bevatten de automaten op het Haarlem College nu suikervrij snoep en vind je daar ook snacks waar geen varkensgelatine meer in zit.

Gezonde School Aanpak

De gezonde broodjes, de dorstbar en het suikervrije snoep zijn onderdeel van de Gezonde School Aanpak, een unieke samenwerking tussen de Gemeente Haarlem, de wijk Schalkwijk, de GGD, Gezonde School Kennemerland, SportSupport, Jong Leren Eten en JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst).

Het initiatief werd maandag 19 september feestelijk geopend door de Wethouder Diana van Loenen (van o.a. Zorg, welzijn en volksgezondheid). Van Loenen vertelt: “Ik ben heel erg trots op het Haarlem College. Het is fantastisch dat de leerlingen nu gezonder kunnen opgroeien en toegang hebben tot deze betere alternatieven.”

Meer informatie over de Gezonde School aanpak voor het voortgezet onderwijs vind je hier

Provincie