Ik eet alleen maar wat ik zelf lekker vind (en klaarmaak)

Donderdag, 4 oktober 2018

Kinderen leren wat gezond eten is, waar het vandaan komt en hoe ze het zelf kunnen klaarmaken; dat is het doel van YammyYammy. Geen frites met knakworst maar gezonde pizza’s van Zeeuwse vlegel of wraps met zeewier en verse kruiden op het menu. Afgelopen maanden konden kinderen onder leiding van koks aan de slag om te oefenen, vrijdag 5 oktober gaat het project officieel van start met hapjes voor en door kinderen. Kinderen krijgen zo een andere kijk op eten en leren diverse smaken kennen. YammyYammy is een project binnen het programma Jong Leren Eten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland. 

Waar gaat het over?
Zeeuwse kinderen (8 -16 jaar) gaan in teams onderleiding van chef-koks aan de slag met lokale producten en maken daar gerechtjes van. Ze mogen zelf bedenken wat ze gaan maken, al moet het wel gezond zijn natuurlijk. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat ze leren wat er hier in onze provincie aan eten wordt verbouwd en geproduceerd, ze leren in dit project ook hoe ze die kunnen bereiden en op eten. We hebben het dan over zeewier, verse kruiden, vis, vlees, Zeeroop, maar ook over spelt waarmee ze een pizzabodem kunnen maken, of wraps met een gezonde inhoud. Kernwoorden zijn eenvoudig uitvoerbaar, duurzaam, gezond, seizoensgebonden en van dichtbij. De hapjes die ze gaan maken zijn geschikt voor de lunchkaart, als tussendoortje of voor ‘s avonds. Uit de hapjes worden door een kinder- en een volwassenenjury een aantal winnaars gekozen die bij de Agrimarkt komen te liggen als halffabrikaat die door Tafel Thuis worden geproduceerd. Hoe leuk is dat? Je zelf bedachte gezonde happen die voor iedereen verkrijgbaar zijn.

Wanneer ?
Vrijdag 5 oktober om 15.00 uur  is de Kick off  Yammie Yammie Zeeuws kindermenu in Scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg. Daar mogen we de keuken gebruiken. Alle teams zullen dan met hun chefs/begeleiders, opdraven in YammyYammy tenue met 5 exemplaren van hun 2 hapjes. Die hapjes worden eerst getest door een kinderjury en volwassenen jury. Dat laatste, omdat deze jury moet beoordelen of de gerechtjes halffabrikaat aangevoerd moeten worden bij Tafel Thuis, die ze gaat produceren voor de Agrimarkt en Landwinkels, in een heus YammyYammy-schap

Rond de klok van 15.30 uur wordt via het digitale schoolbord de officiële opening verricht door Jo Annes de Bat en gaan alle aanwezige teams op de foto. De hapjes worden door de junior chefs uitgestald en de jury’s (experts en junior chefs. De laatste onder leiding van Wies) gaan aan de slag. Rond kwart over vier verwachten wij dat de jury’s er uit zijn.

Dan wordt ook het digitale platform officieel geopend en zien wij de eerste vlogs en andere filmpjes van de deelnemers. Aansluitend vindt er de presentatie van het online platform, Facebook en Instagram van YammyYammy plaats.

Nehalennia heeft ons - geheel belangeloos - hun kookinstructie video’s ter beschikking gesteld en er komt een kookteam bestaande uit twee kokende dames, maar dat is nog geheim. 

YammyYammy is een initiatief van de Zilte Academie Zeeland, in het kader van het  landelijke project Jong Leren Eten van het Ministerie van landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit  en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland. Het project creëert een eigen smaakbeleving bij kinderen en bevordert de gezondheid van jongeren thuis en op school. Kinderen worden zo toegerust om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Zeeland bijt het spits af metYammyYammy. Andere provincies volgen nog.

We nodigen u graag uit om vrijdagmiddag aanwezig te zijn bij de bekendmaking van de lekkerste hapjes en vanzelfsprekend om zelf te komen proeven en keuren. Laat u even weten of u komt? 

Meer informatie en fotomateriaal over YammyYammy en over dit project kunt u krijgen bij Margot Verhaagen, communicatieadviseur en lid van de Zilte Academie, 06 15065657.

 

Provincie