Jongeren presenteren gezonde en duurzame ideeën voor stadsboerderij Almere

Vrijdag, 5 juli 2019

Hoe laat je jongeren ervaren hoe duurzaam en gezond hun voedsel is? In Flevoland mochten studenten van het Aeres MBO in Almere binnen het opleidingsonderdeel voedseltransitie in de adviseursrol kruipen. De opdracht bestond uit het ontwikkelen van innovatieve foodconcepten voor het nieuwe ambachtscentrum van de stadsboerderij in Almere. Begin juli werden de beste ideeën gepresenteerd op een bijeenkomst voor de Duurzaam Door partners op de Aeres Hogeschool. 

De opdracht voor de studenten kwam voort uit het Duurzaam Door project ‘Verduurzamen van de voedselketen: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Om dit te realiseren werd een Jongerenadvies Bureau (JAB) opgericht in samenwerking met IVN. De studenten mochten hier aan de slag met ideeën voor de natuurmelkerij en desembakkerij van het ambachtscentrum. Wat kun je bijvoorbeeld allemaal doen met de zuivel van de natuurmelkerij en hoe pak je de opschaling van de desembakkerij aan? De ideeën moesten niet alleen duurzaam en gezond zijn, ook moest er rekening worden gehouden met de grondstofstromen, gewassen en restproducten.

Fantasie afbakbroodjes en een melktap

Het winnende idee voor de desembakkerij was het zogenaamde fantasiebrood. ‘Afbakbroodjes zijn normaal saai, maar wij bieden ze aan in speelse vormen, afhankelijk van het seizoen”, aldus de studenten. In plaats van voorverpakte broodjes kan de klant zelf kiezen hoeveel broodjes hij wilt, welke vorm en zijn ze per stuk verkrijgbaar. De studenten die aan de slag gingen met de zuivel, presenteerden hun idee voor een melktap. Klanten kunnen zelf verse melk tappen en betalen per tap beurt. Om dit te realiseren bedachten de studenten eveneens een herbruikbare fles in de vorm van een melkkan. 

Voor alle studenten stond vast dat ze zeker geen ambachtsman wilden worden. De opdracht werd door allen als erg leerzaam ervaren, omdat ze een kijkje konden nemen in het ondernemersleven, maar ook moesten leren samenwerken met verschillende partijen.

Benieuwd hoe deze dag verliep? Bekijk hier de video!

 

Provincie