Lekker met je handjes wroeten in het nieuwe moestuintje van KC De Vlindertuin’

Donderdag, 25 april 2019

Bij Kindcentrum de Vlindertuin in ’s-Hertogenbosch zijn de allerkleinsten van start gegaan met de ‘Smakelijke Moestuinen Peuterproef’. Dit kindcentrum volgt daarmee het voorbeeld van ruim 400 andere kinderopvanglocaties door heel Nederland.
De kinderen vulden samen met Edward Boele van Buurtlab en  Jong Leren Eten Noord-Brabant  Knijn de moestuinbak met speciale moestuingrond, ze zaaiden radijs en plantten aardbeienplantjes.

Dankzij de Smakelijke Moestuinen leren peuters meer groenten kennen, hoe groenten groeien, hoe ze ruiken en eruit zien, en vooral ook: hoe zij smaken! Het programma biedt een speelse manier om kinderen te leren dat groenten bij de dagelijkse maaltijd horen en hoe lekker en gezond ze zijn. De moestuinen zijn een gezonde start voor kinderen om op latere leeftijd verder te werken met en te leren over groenten en fruit op de basisschool.

Smakelijke Moestuinen is een compleet educatief programma en méér dan alleen moestuinieren. In de peuterjaren wordt de basis gelegd voor het voedingspatroon van later. Wanneer peuters dagelijks verse groente leren eten, hebben zij daar later veel profijt van. Hier geldt: jong geleerd, oud gedaan. Met het programma worden groente dagelijkse kost op kinderdagverblijven en voorscholen. Uit evaluaties blijkt dat deelnemende kinderen op de lange termijn meer groenten eten dan kinderen die niet meedoen.

 

Provincie