Noord-Hollandse scholen kunnen t/m 31 maart gratis zilte zadenpakket aanvragen (op=op)

Maandag, 4 maart 2024

Aan de kust groeien bijzondere planten, zoals strandbiet, zeekraal en zeevenkel. Deze ‘zilte planten’ zijn kwetsbaar en beschermd; je mag ze dus niet plukken in de natuur. Gelukkig kun je ze nu ook heel makkelijk zelf kweken. Dankzij de ondersteuning van Jong Leren Eten kunnen scholen uit Texel, Den Helder, Hollands Kroon, Schagen, Enkhuizen, Stede Broec, Medemblik, Bloemendaal of Zandvoort gratis zilte zadenpakketjes aanvragen voor de hele klas. Bestellen kan tot en met 31 maart 2024, maar op=op. Vraag de gratis zaden aan via het formulier onderaan deze pagina.

Zelf zilte planten kweken is leuk én leerzaam! Zilte planten groeien net iets anders dan andere planten. Ze hebben namelijk zout water nodig tijdens het groeiproces. Bij de zadenpakketjes ontvang je de lesbrief ‘Zilte zaden kweken’. Daarmee leer je jouw leerlingen stap voor stap hoe ze de lekkerste plantjes zaaien, opkweken, verzorgen, oogsten en bereiden.

De voorwaarden

  • Het pakket kan alleen aangevraagd worden door basisscholen uit Texel, Den Helder, Hollands Kroon, Schagen, Enkhuizen, Stede Broec, Medemblik, Bloemendaal en Zandvoort.
  • Per basisschool mag 1 klas zich aanmelden (de lesbrief is het meest geschikt voor de bovenbouw).
  • Je ontvangt 25 pakketjes met strandbietzaden.
  • Je ontvangt de lesbrief ‘Zilte zaden kweken’
  • De actie loopt t/m 31 maart, maar op=op.

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de gratis zadenpakketten? Je kan de zaden ook zelf bestellen via de IVN webwinkel.

Planning

– Je ontvangt uiterlijk 7 april bericht of jouw school een zadenpakketje toegestuurd krijgt.
– De zaden worden tussen 15 en 24 april bezorgd.
– Je kunt het beste direct na de meivakantie starten met het lespakket. Je hebt 8 weken nodig voordat je kunt oogsten en bent dan dus net voor de zomervakantie klaar. Tijdens de ontkiemfase is het belangrijk dat de aarde goed vochtig blijft. Het is daarom niet zo handig om net voor de meivakantie te beginnen.
– Geef de strandbietplant voor de zomervakantie mee naar huis.

De gehele lesbeschrijving en het instructiefilmpje kun je hier vinden: Het lespakket – Zilt (ivn.nl)

Let op: De geleverde strandbietzaadjes horen bij lesbrief 2 ‘Zilte groenten kweken: strandbiet’. Lesbrief 1 ‘Zilte groenten’ is een mooie aanvulling op lesbrief 2 en geeft de leerlingen meer informatie over zilte natuur en de problematiek van verzilting. Wil je dus meer aandacht aan dit onderwerp besteden, ga dan voor de meivakantie al zelf aan de slag met lesbrief 1. De lessen zijn afzonderlijk van elkaar uit te voeren. Je kunt er dus ook voor kiezen om alleen met lesbrief 2 aan de slag te gaan.

Vraag het zadenpakket hier aan!

 

Provincie