Pilots van Stichting Boerderijschool boeken positieve resultaten voor scholieren met leerproblemen

Vrijdag, 13 december 2019

Het Buiten Lokaal is een pilot van Stichting Boerderijschool voor basisschoolleerlingen die door persoonlijke omstandigheden en/of psychische redenen niet aan leren toekomen op school. Bij deze pilot verruilen de leerlingen één dag in de week het klaslokaal voor de boerderij. De eerste ervaringen zijn positief. Daarnaast is er een nieuwe opstart gemaakt met de pilot Interventieklas.

Leerlingen die deelnamen aan de pilot Buiten Lokaal worden op de boerderij begeleid door een boerin die bevoegd leerkracht is voor het primair onderwijs. Werden leerlingen in het leslokaal enorm boos of liepen ze weg, op de boerderij vertonen ze het tegenovergestelde gedrag. Zowel de kinderen als ouders en school zijn erg positief over deze pilot.

Traumasensitief en herstellende werking

Alle kinderen die deelnemen komen in het gewone schoolse leren niet tot hun recht. De eerste aanwijzingen zijn dat de Buiten Lokaal methode traumasensitief en herstellend werkt. Naast de verzorging van de dieren wordt er in de tuin gewerkt. Elke dag wordt er ook samen een voedzaam gerecht gemaakt, dat tijdens de luncht genuttigd wordt.

Pilot Inventerventieklas in Arnhem

De andere pilot van stichting Boerderijschool, de Interventieklas in Arnhem voor leerlingen van SO de Ommezwaai, heeft dit schooljaar een herstart gemaakt. Helaas heeft deze school te kampen met lerarentekort, waardoor de klas slechts één keer per 2 weken naar het Natuurcentrum gaat. In tegenstelling tot Het Buiten Lokaal gaat bij de Interventieklas een leerkracht van school mee naar de boerderij. Desondanks boekt ook deze pilot erg positieve resultaten en zijn kinderen en leerkrachten erg tevreden over de opbrengsten.

Het Buiten Lokaal en de Interventieklas zijn mede ondersteund door een sponsorbedrag van Jong Leren Eten Gelderland. Meer informatie over de Boerderijschool vindt u op de website www.boerderijschool.nl

 

 

Provincie