Start Groentjessoep!

Groentjessoep
Maandag, 7 september 2020

Dinsdag 1 september is Jenaplan kindcentrum de Ontdekking in ‘s-Hertogenbosch-West gestart met Groentjessoep. Alle kinderen krijgen iedere week een kop groentesoep tijdens de lunch. Tegelijkertijd leren ze meer over de groenten waar de soep van gemaakt is. Kinderen uit groep 7-8, de zogenaamde ‘Soupmasters’, helpen mee met het opwarmen, uitdelen en vertellen over de soepen. 

De Ontdekking gaat in eerste instantie 7 weken aan de slag met Groentjessoep. “Als Gezonde School zoeken we naar manieren om onze kinderen meer te leren over gezond eten. Daarom doen we graag mee aan deze pilot”, aldus Anja Thijssen, directeur van de Ontdekking. De gemeente ’s-Hertogenbosch ondersteunt de pilot. Wethouder Ufuk Kâhya: “Meer gezonde jaren, dat is wat we graag willen voor al onze inwoners. Daar hoort een gezonde leefstijl bij. Hoe mooi is het als jonge kinderen en hun ouders ervaren dat gezond eten niet alleen belangrijk is, maar ook lekker kan zijn.”

Proeven en leren 
“De meeste mensen, en dus ook kinderen, eten niet de aanbevolen hoeveelheid groente op een dag. Onder andere omdat we in Nederland vaak alleen bij het avondeten groente eten en dan is het best veel in een keer. Daarnaast weten steeds minder kinderen hoe groenten groeien en wat het doet voor je gezondheid.”, vertelt Anne van Boven een van de initiatiefnemers van Groentjessoep. “Daarom ben ik Groentjessoep gestart. Zodat kinderen letterlijk meer groente eten, meer verschillende groenten proeven en meer leren over deze groenten.”

Kinderen leren elkaar
De soepen worden door een professionele kok gemaakt en zitten boordevol groenten. Iedere week is een aantal kinderen van groep 7/8 ‘Soupmaster’. Onder toeziend oog van een van de initiatiefnemers van Groentjessoep warmen deze Soupmasters de soep op en verdiepen ze zich in de groenten uit de soep. Studenten van Helicon Den Bosch hebben hiervoor een ‘Groentewijzer’ gemaakt. Gewapend met de soep en de opgedane kennis delen de Soupmasters de soep uit in de klassen en vertellen ze tegelijkertijd wat ze geleerd hebben over de ingrediënten. Gedurende de week geven de docenten ook een Smaakles die past bij de ingrediënten van de soepen.

Jong Leren Eten Noord-Brabant
Wij zijn erg blij met de start van dit initiatief. In de voorbereidingen hebben we hierin samen gewerkt en geadviseerd zodat Groentjessoep educatief goed verankerd is en kinderen gezond en duurzaam leren over voedsel. Op deze manier willen we bereiken dat de kinderen later zelf voedselvaardig zijn zodat zij goede keuzes kunnen maken in gezonde- en duurzame voeding.  

 

Provincie